clanak False

Krešićeve poljane_krajobrazno uređenje

19.04.2017.

Postojeće zelene površine neuređene su terasaste livade. Na dvije terase nalaze se betonski platoi, ostaci nekadašnjih sportskih terena za mali nogomet i tenis. Terase su sa svih strana okružene prirodnom šumom hrasta kitnjaka i običnog graba.

Od postojeće vegetacije, osim šume, nailazi se na pojedinačna stabla hrasta kitnjaka i običnog graba bez podrasta, ostatke nekadašnjeg voćnjaka, par soliternih stabala vrba i stabala divljih šljiva.
Na prelazima sa terase na terasu radi potpore i savladavanja visinskih razlika nalaze se zidići te stepenice obložene prirodnim kamenom, također ostaci nekadašnjeg intenzivnog korištenja ovog prostora.

Ovim projektom predviđa se pristupna staza koja vodi kroz šumu od postojećeg objekta (Krležin majur) do sportskih terena.

Od sportskih terena predviđa se sanacija postojećeg terena za mali nogomet i dva teniska terena od koji će jedan teren biti za tenis i jedan za košarku.

Prostor će se nadopuniti dječjim igralištem koje se smješta na terasu u hladovinu postojećih stabala.
Predviđa se postava dječjih sprava od drveta na parteru od sipine i drvene sječke. Ostale hodne površine na dječjem igralištu, izvode se u sipini.

U sklopu igrališta i cijelog prostora nalaze se klupe s naslonom te košarice za otpatke. Urbana oprema birana je tako da zadovolji estetske i funkcionalne potrebe ovog prostora.

Od biljnih vrsta dominira listopadno bilje. Vrste grmlja prilagođene su namjeni i specifičnosti ovog prostora kao što su drijenak, pajasmin, forzicija, lovorvišnja kao i stabla hrasta i tulipanovca.
Sva stabla sade se na mjesta gdje ne zaklanjaju karakteristične poglede te ostavljaju otvorene vizure na grad.