clanak False

Europski tjedan mobilnosti_radni sastanak u Zagrebu

U povodu Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22. rujna, ove godine s temom „Poboljšajmo gradsku klimu“, danas je održan radni sastanak sa predstavnicima 30-ak hrvatskih gradova...
31.07.2009.

U povodu Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22. rujna, ove godine s temom „Poboljšajmo gradsku klimu“, u zgradi Gradske uprave danas je održan radni sastanak sa predstavnicima 30-ak hrvatskih gradova koji će se, dogovoreno je, uključiti u zajedničke aktivnosti s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi smanjivanja zagađenja u urbanim sredinama.

Pozdravivši prisutne na početku sastanka, a govoreći u kontekstu teme ovogodišnjeg Tjedna mobilnosti, gradonačelnik Milan Bandić posebno je izdvojio važnost javnog prijevoza, pješačenja i vožnje biciklom. U važne faktore očuvanja okoliša i poboljšavanje klime ubrojao je, među ostalim, i ograničavanje pristupa vozilima u uža gradska središta.

Postizanje održive mobilnosti naš je prioritet već nekoliko godina što je vidljivo iz niza ostvarenih projekata, a nominacija Zagreba među prva tri u konkurenciji više od 2.000 europskih gradova za Mobility Award 2008 najbolja je potvrda dosadašnjih rezultata – rekao je gradonačelnik Bandić. S obzirom na sve aktivnosti koje se kontinuirano provode u glavnome gradu Hrvatske, pročelnik za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar i pomoćnica pročelnice u Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić očekuju da ove godine Zagreb bude najbolji.

Podsjetimo, prema priopćenju Europske komisije Zagreb je 2008. u najuži izbor ušao jer je „stavio u promet nove tramvaje i autobuse, poboljšao usluge javnog prijevoza i proširio infrastrukturu za bicikliste i pješake. Grad je također podignuo cijene parkiranja, uveo ograničenja parkiranja i trajno smanjio promet vozila u starom dijelu grada. Organizirana je i javna rasprava o kvaliteti zraka, kao i Dan javnog prijevoza kako bi se pokazale prednosti tog tipa prometa i učinilo da vozači shvate da autobusi i tramvaji imaju prednost u trakama koje su za njih rezervirane. Tijekom dana bez automobila, 6 kilometara kolnika pretvoreno je u pješačke zone i organizirana je promenada na biciklima kroz središte grada“.
Inače, Europski tjedan mobilnosti organizira Europska unija, direkcija DG Environment, s ciljem da se podigne kvaliteta života građana u gradovima Europe.

Vezani tekstovi:

Zagreb osvojio drugo mjesto na Europskom tjednu mobilnosti 2008.

Nominacija Grada Zagreba za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2008.


Gradske vijesti - 2009.