clanak False

Fakultativni predmet „Škola i zajednica“ u novoj školskoj godini

02.09.2022.
Danas su u Gradskoj upravi povodom uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u zagrebačke srednje škole, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš predstavili novi fakultativni predmet „Škola i zajednica“.
 
Kako je istaknuo gradonačelnik, ovo je prvi put da se u Zagrebu uvodi fakultativni predmet na inicijativu Grada Zagreba. „Novi predmet provodit će se u najmanje 36 škola, odnosno dvije trećine od ukupnog broja srednjih škola, te će postati sastavni dio njihova kurikuluma. Učenici će se educirati o tome kako živjeti u demokratskom društvu, ali i naučiti kako biti aktivan član društva. Vjerujemo kako je ovo zalog, ne samo boljem obrazovanju i osposobljavanju učenika, već i boljem društvu, kako u gradu Zagrebu, tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj“, rekao je gradonačelnik Tomašević.
 
Predmet „Škola i zajednica“ organizirat će se za minimalno 55 skupina učenika, a minimalan broj učenika 2. i 3. razreda srednjih škola koji se očekuje u ovoj školskoj godini, je 816. Edukaciju, koja je bila organizirana u sedam susreta, prošlo je 91 nastavnica i nastavnik, a predmet će poučavati u opsegu od 70 sati godišnje.
 
Boris Jokić je kazao kako je ŠiZ inovativan predmet koji nema fiksni sadržaj i kreće od toga da se sami učenici odluče za pojavu ili problem u gradu Zagrebu koji ih brine. Ta pojava ili problem može biti iz 11 tematskih cjelina, a neke od njih su vrlo bliske mladim ljudima, poput fizičke aktivnosti i sporta, medija, kulture, migracija i generacija, demokracije, ljudskih prava, jednakosti, ekonomije i okoliša. Nakon što mladi prepoznaju pojavu ili problem kojim se žele baviti, moraju se dogovoriti i to istražiti na različite načine, steći iskustvo, te na kraju sami djelovati u zajednici kroz različite akcije.
 
Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Luka Juroš rekao je kako ga veseli što će ova Gradska uprava u suradnji sa stručnjacima, ekspertima, školama, mladima i svim dionicima u zajednici napraviti jedan vrlo važan iskorak, zahvalivši svim nastavnicama i nastavnicima, svim članovima provedbenog tima, te svima ostalima, koji su sudjelovali u ovom projektu.

Gradske vijesti - 2022.