clanak False

Gradonačelnici u u Bruxellesu protiv klimatskih promjena

Gotovo tristo gradonačelnika iz čitave Europe, među njima i iz Zagreba i Rijeke, sastat će se sljedeći tjedan u Bruxellesu kako bi udružili snage u borbi protiv klimatskih promjena, najavljeno je iz Bruxellesa. Gradonačelnici bi trebali potpisati i sporazum o borbi protiv klimatskih promjena kojim će se obvezati da idu i iznad ciljeva koje je utvrdila Europska komisija...
04.02.2009.

ZAGREB/BRUXELLES, 3. veljače 2009. (Hina) - Gotovo tristo gradonačelnika iz čitave Europe, među njima i iz dvaju hrvatskih gradova, sastat će se sljedeći tjedan u Bruxellesu kako bi udružili snage u borbi protiv klimatskih promjena, najavljeno je iz Bruxellesa.

Gradonačelnici bi trebali potpisati i sporazum o borbi protiv klimatskih promjena kojim će se obvezati da idu i iznad ciljeva koje je utvrdila Europska komisija.

Predstavnici europskih gradova susrest će se i s najvišim predstavnicima europskih tijela, među ostalim i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Sporazum gradonačelnika je inicijativa Opće uprave Europske komisije za energetiku i promet, u suradnji s Odborom regija, a svrha joj je povezati gradove diljem EU-a u stalnu mrežu koja će se boriti protiv klimatskih promjena.

Sporazumom se gradovi obvezuju da će dosegnuti pa čak nadmašiti ciljeve iz europske energetske politike glede smanjenja emisija CO2, odnosno da će na svojem teritoriju smanjiti te emisije za više od 20 posto do 2020. provedbom Akcijskog plana o održivoj energiji.

Što se tiče hrvatskih gradova, iz Bruxellesa je najavljeno sudjelovanje zagrebačkog i riječkog gradonačelnika Milana Bandića i Vojka Obersnela.

Gradonačelnicima bi se, među inima, trebali obratiti europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs, predsjednik Odbora regija Luc van den Brande i predsjednik Europske investicijske banke Philippe Maystadt.


Gradske vijesti - 2009.