clanak False

Gradonačelnik kod vrhovnog poglavara isusovačkog reda

Gradonačelnik Milan Bandić danas se u sjedištu Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, u Palmotićevoj ulici, susreo s paterom Adolfom Nicolasom, vrhovnim poglavarom isusovačkog reda...
05.09.2009.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić danas se u sjedištu Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, u Palmotićevoj ulici, susreo s paterom Adolfom Nicolasom, vrhovnim poglavarom isusovačkog reda te, među ostalima, i sa dr. Ivanom Koprekom, provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. 

Na današnjem susretu, dogovorenom krajem srpnja ove godine, prilikom provincijalova posjeta gradonačelniku, zagrebački gradonačelnik zaželio je pateru srdačnu dobrodošlicu u Hrvatsku i njezin glavni grad Zagreb. Osim toga, gradonačelnik Bandić zahvalio je pateru Adolfu Nicolasu i hrvatskim isusovcima na njihovom iznimnom doprinosu na duhovnom, socijalnom i karitativnom planu ističući posebice i povijesnu činjenicu da su upravo isusovci daleke 1669. godine osnovali Zagrebačko sveučilište koje je danas najveće i najznačajnije u ovom dijelu Europe. Oni su, rekao je, važan dio identiteta ovoga grada, njegove duhovnosti i izvrsnosti. Dodao je, također, da Zagreb svih ovih godina njeguje dobre odnose s katoličkom i svim drugim vjerskim zajednicama. 

Pater Nikolas je istaknuo da mu je poznato da su isusovci u Zagrebu veoma zadovoljni odnosima i suradnjom s gradskom upravom. Zahvaljujući na tome naglasio je i želju da se suradnja i dalje njeguje, posebno po pitanju odgoja mladih i na socijalnim programima. Zagreb bi, dodao je, po svojoj socijalno osjetljivoj politici, po, primjerice, suradnji s crkvom u stambenom zbrinjavanju potrebitih, mogao i trebao biti uzor drugim hrvatskim ali i europskim gradovima.
Ističući rat, nasilje i siromaštvo kao najveće probleme današnjice naglasio je potrebu zajedničkog djelovanja na stvaranju mirnijeg i pravednijeg svijeta.

Da podsjetimo, pater Adolfo Nicolas, prošle godine izabran je za generala reda, vrhovnog poglavara isusovaca, a nazivaju ga i crni Papa zbog boje njegova plašta i moći njegova reda.


Gradske vijesti - 2009.