clanak False

Gradonačelnik predstavio aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba

16.08.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Velimir Šegon predstavili su u prostorijama ZICER-a dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba: Energetski atlas Grada Zagreba i Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba. Aplikacije su nastavak nedavno predstavljene aplikacije za izračun sunčanih potencijala objekata koja je bila prvi element energetskog info centra, te nastavak proaktivne politike Grada Zagreba u cilju unaprijeđena racionalnog korištenja resursa i odgovornog upravljanja energijom i energetskom infrastrukturom na dobrobit svih građana.
 
Energetski atlas interaktivni je alat koji povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata i vizualno ih prikazuje u prostoru grada. Temelji se na bazama potrošnje energije i vode, kućanstva i poduzetništva, na razini zgrada, za sve umrežene energente; električnu energiju, toplinsku energiju, prirodni plin i vodu na području grada Zagreba za razdoblje od 2015.-2020. godine, na mjesečnoj razini potrošnje, a uskoro ćemo dodati podatke i za 2021. godinu, istaknuo je gradonačelnik.
 
Energetski atlas objavljen za javnost omogućava pregled potrošnje energenata i vode na razini mjesnog odbora gradske četvrti i grada u cijelosti po odabranim godinama i odabranom energentu. Podaci koji su dostupni u energetskom atlasu omogućuju Gradskoj upravi bolje upravljanje i ispunjavanje obveza vezanih uz praćenje potrošnje energije i poboljšanja energetske učinkovitosti u gradu Zagrebu.
 
Druga predstavljena aplikacija Energetska obnova zgrada javne namjene, kako je pojasnio gradonačelnik, se odnosi na cjelovitu energetsku obnovu nedovoljno učinkovitih zgrada javne namjene u vlasništvu Grada primjenom integriranih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Pomoću aplikacije građani mogu pratiti na koji način Grad unaprjeđuje energetsku učinkovitost javnih zgrada- vrtića, škola, kulturnih ustanova i svih drugih zgrada javne namjene te imaju uvid što je do sada napravljeno.
 
Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba provodi se kontinuirano, a do sada su završeni radovi na 80 zgrada, ukupno preko 200.000 m2 grijane površine s ukupnom vrijednošću investicije od preko 420 milijuna kuna, naglasio je gradonačelnik te dodao da Grad Zagreb želi biti lider u energetskoj obnovi na razini države. Ovo je veliki korak prema pravoj energetskoj tranziciji, a planirali smo ju i prije početka energetske krize.
 
Zamjenik ravnatelja REGEA-e Šegon istaknuo je da REGEA od samog početka radi na osmišljavanju projekata kojima bi se unaprijedila energetska učinkovitost Grada Zagreba, jer vremena koja su ispred nas, obnovljive izvore energije stavljaju u prvi plan.
Ova platforma, za sada online, a uskoro i na fizičkoj lokaciji, osmišljena je za bolje planiranje, za energetsku obnovu čak 50% javnih zgrada do 2030., za dostupne i jasne informacije za svakog građana i poduzetnika u Gradu Zagrebu o sunčanim potencijalima svoga krova, za borbu protiv klimatskih promjena te za transparentnu i učinkovitu energetsku tranziciju. Sve to nužni su preduvjeti za daljnji razvoj.

Gradske vijesti - 2022.