clanak False

Gradonačelnik primio predstavnike Obrtničke komore Zagreb

Gradonačelnik Milan Bandić danas je u zgradi gradske uprave, u društvu zamjenice Jelene Pavičić Vukičević i svojih suradnika, primio predsjednika Obrtničke komore Zagreb Ivana Obada i tajnika Mirana Šoića...
07.09.2009.

Gradonačelnik Milan Bandić danas je u zgradi gradske uprave, u društvu zamjenice Jelene Pavičić Vukičević i svojih suradnika, primio predsjednika Obrtničke komore Zagreb Ivana Obada i tajnika Mirana Šoića, s kojima je razgovarao o zajedničkim projektima, a predsjednik Komore Ivan Obad zahvalio mu je na dosadašnjoj izvanrednoj suradnji.

Posebno je bilo riječi o nastavku realizacije zajedničkog projekta Obrtničkog centra na Laništu gdje će se na planiranoj lokaciji izgraditi prostor Udruženja obrtnika i Obrtničke komore Zagreb, zajednički obrtnički prostor i polivalentna dvorana, obrtničko i srednjoškolsko učilište, lokali, hotel i Obrtnička banka. Također, predviđeni su uredski prostori za potrebe Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb.

Dogovoreno je i uključivanje predstavnika Komore u ona radna tijela gradonačelnika koja su značajna za obrtništvo i malo poduzetništvo Grada Zagreba, a želja obrtnika jest i da njihov predstavnik, odnosno predsjednik, prisustvuje sjednicama Gradske skupštine Grada Zagreba.

Na sastanku se razgovaralo i o rješavanju problema poslovnih prostora u vlasništvu gradova i općina, a predstavnici Komore zamolili su gradonačelnika da u okviru svojih ovlasti uputi Ministarstvu pravosuđa inicijativu za bržim rješavanjem ovog problema, kako bi se donošenjem zakona izjednačilo gradove i općine s državom po pitanju prodaje poslovnih prostora što bi značajno pomoglo statusu obrtništva.

Istaknuta je također izvanredna suradnja i pomoć Grada kroz stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u strukovnim školama Grada Zagreba.

Iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo informirali su da je u tijeku obrada zaprimljenih prijava na Natječaj za dodjelu interventnih sredstava poduzetnicima koji je trajao od 20. svibnja do 20. srpnja 2009., za vrijeme kojeg je zaprimljeno 512 zahtjeva poduzetnika. Osim toga, u tijeku je i Natječaj za dodjelu poduzetničkih kredita preko Obrtničke štedne banke d.d. putem kojeg kamata za obrtnike iznosi samo 3,5%, dok Grad subvencionira preostalih 3%, te Natječaj za dodjelu poduzetničkih kredita sukladno projektu „Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje“ prema kojem je fiksna kunska kamata za poduzetnike 5%, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Grad Zagreb subvencioniraju sa po 1%.


Gradske vijesti - 2009.