clanak False

Gradonačelnik Tomašević predstavio aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba

19.07.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je danas aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te o tome koliko bi bila ušteda i povrat investicije ukoliko postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora. Aplikaciju su izradili Grad Zagreb i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, u suradnji s tvrtkom GDi.

Gradonačelnik Tomašević je istaknuo da, s obzirom na zimske uvjete koji slijede i povećanje cijene energenata, energija Sunca postaje još značajniji obnovljivi izvor energije u Gradu Zagrebu. „Ovom aplikacijom Grad Zagreb radi veliki iskorak u informiranju građana i poduzetnika o tome kako mogu prijeći na obnovljive izvore energije, prvenstveno koristeći potencijale sunčeve energije. U aplikaciju su uneseni svi zagrebački krovovi. Svatko može doći do bilo kojeg objekta, obilježiti krov vlastite višestambene zgrade, obiteljske kuće ili javne zgrade te će dobiti površinu tog krova. Zatim može unijeti podatke o potrošnji električne energije, nakon čega kalkulator ponudi kvadraturu koja je potrebna za postavljanje solarnih ćelija te izračuna koliki je povrat investicije“, objasnio je gradonačelnik Tomašević. 

Dodao je kako će se na jesen otvoriti i centar gdje će građani moći fizički doći kako bi se informirali i savjetovali. „Ovo je prva faza, a uskoro ćemo pokazati podatke o potrošnji električne energije, vode, plina i drugih energenta po zgradama u Gradu Zagrebu, kako bi građani mogli vidjeti i usporediti podatke o potrošnji energije koje imaju njihove zgrade te izračunati sve potrebno za potpunu dekarbonizaciju svojeg doma ili poslovnog objekta“, rekao je. 
Kao jedan od ključnih elemenata Energetskog info centra uspostavlja se internet platforma koja omogućava izračun osnovnih parametara sunčanih elektrana integriranih u obiteljske kuće, odnosno višestambene zgrade: https://eic.zagreb.hr/solarnaMapaZagreb/.

Platforma je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje, sve što je potrebno je adresa odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa za električnu energiju, a platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata sunčane elektrane je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat investicije te godišnje uštede koje se mogu ostvariti“, istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.
Podsjetimo, u planu je realizacija preko 50 MW integriranih sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te javnih i gospodarskih objekata.
Izgradnjom sunčanih elektrana smanjit će se režijski troškovi, stvoriti preduvjeti za dekarbonizaciju zgrada te smanjiti emisija stakleničkih plinova. Očekuje se smanjenje emisija za oko 100.000 tona CO2 godišnje te godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 MWh.

U suradnji s REGEA-om, sredstva će se osigurati iz programa PVMax, proračuna Grada Zagreba i dostupnih EU izvora financiranja.

Gradske vijesti - 2022.