clanak False

Izaslanstvo Grada Zagreba u Sarajevu

U sklopu dvodnevnoga službenog posjeta Sarajevu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se danas, na odvojenim sastancima, s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom.
18.08.2009.


U sklopu dvodnevnoga službenog posjeta Sarajevu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se danas, na odvojenim sastancima, s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom.

Posebno istaknuvši činjenicu da je gradonačelnik glavnoga grada Hrvatske čovjek koji je izgradio odlične odnose s nacionalnim manjinama u Zagrebu, uključujući i Bošnjake, kardinal Puljić ga je zamolio da svojim utjecajem pomogne kvalitetnijem i bržem rješavanju problema hrvatskog naroda u BiH, a s kojima se kardinal svakodnevno susreće. U razgovorima u sarajevskoj nadbiskupiji, spomenuto je i tradicionalno gradonačelnikovo hodočašće u Posavinu, što je, smatra msgr Puljić, od velike važnosti za izbjegle Posavljake u Zagrebu, kojima posjet prvog čovjeka metropole, osim jačanja dostojanstva, znači i potvrdu pripadnosti matičnoj zemlji.

Za sjećanje na susret u Sarajevu, kardinal Puljić zagrebačkom je gradonačelniku darovao knjigu o svetom Pavlu, a gradonačelnik Bandić mu je uzvratio monografijom Zagrebački biskupi i nadbiskupi.

Na susretu, pak, u sarajevskoj gradskoj vijećnici, s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom, bilo je riječi o prijateljstvu dvaju gradova koje datira iz 2001, a domaćina je posebno zanimalo funkcioniranje holdinga, rješavanje zagrebačkih komunalnih problema i pitanje energetske učinkovitosti. Između ostaloga, naglašeno je i to da od samoga dolaska na čelo Sarajeva, Alija Behmen potiče kontakte s franjevcima i kardinalom Puljićem.

U sarajevskom kafeu Dibek, jučer su predstavljeni Dani BiH filma u Zagrebu koje je prošle godine pokrenulo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba u suradnji s Ministarstvom kulture i sporta kantona Sarajevo. Gradonačelnik Bandić tom je prigodom u izjavi za medije naglasio važnost dijaloga tolerancije kao uvjeta prosperiteta budućnosti Zagreba i Sarajeva, Hrvatske i BiH, a jamstvo zajedničke budućnosti može biti samo iskreno prijateljstvo. Zagrebačko je izaslanstvo jučer prisustvovalo premijeri hrvatskog filma Crnci, u režiji Gorana Devića i Zvone Jurića, prikazanoj u okviru natjecateljskog programa Sarajevo film festivala, a potom i prijamu što ga je priredio direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Podsjetimo, izaslanstvo Zagreba, koje predvodi gradonačelnik Bandić, a u sastavu zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, šef Kabineta gradonačelnika Stipe Zeba i Duško Ljuština, u Sarajevu boravi na poziv ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Emira Hadžihafizbegovića i gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena te predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Ekrema Bečirovića.


Gradske vijesti - 2009.