clanak False

Izaslanstvo Šangaja u Zagrebu

Izaslanstvo Grada Šangaja predvođeno zamjenikom glavnog tajnika i glavnim tajnikom Ureda za informiranje, Jangom Zhuoyingom i Songom Chaom, boravilo je danas u Gradskom poglavarstvu...

02.02.2009.

Izaslanstvo Grada Šangaja, predvođeno zamjenikom glavnog tajnika Jangom Zhuoyingom i glavnim tajnikom Ureda za informiranje Songom Chaom, boravilo je danas u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba gdje se, na odvojenim sastancima, susrelo s pročelnikom Ureda gradonačelnika Marijanom Marasom, pročelnicom Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Jelenom Pavičić Vukičević i njihovim suradnicima.

U razgovoru u Uredu gradonačelnika bilo je riječi o prijateljstvu dvaju gradova koje će 2010., u godini kada će Šangaj biti domaćin svjetske izložbe EXPO, proslaviti 30 godina. Bit će to prigoda za niz susreta i potvrdu prijateljstva, a 100 dana prije izložbe u Šangaju će se održati i velika konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti na koju će biti pozvano 100 ljudi, od kojih 20 gradonačelnika, 20 nobelovaca, 20 poznatih znanstvenika te 40 drugih svjetskih stručnjaka s tog područja.

Poziv za sudjelovanje na toj konferenciji, naglasili su gosti iz Šangaja, bit će upućen i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je već uputio poziv gradonačelniku Šangaja da sudjeluje na međunarodnoj Konferenciji o energetskoj efikasnosti i održivom razvoju koja će se u travnju održati u Zagrebu i koja će, osim gradonačelnika gradova Europe i svijeta, okupiti i eminentnu struku.

Na sastanku s pročelnicom u Uredu za obrazovanje, kulturu i šport Jelenom Pavičić Vukičević razgovaralo se o mogućnostima nastavka i poboljšanja suradnje na području kulture. Gosti iz Šangaja pozvali su domaćine da u travnju i studenom posjete Šangaj gdje će se tada održavati dvije važne kulturne manifestacije: Proljeće Grada Šangaja i Umjetnički festival. Kako je naglašeno, bila bi to prigoda i da se u tom gradu prijatelju predstave umjetnički ansambli iz Zagreba i Hrvatske.

Na oba se sastanka razgovaralo o izložbi EXPO 2010. koja će, ako je suditi prema posljednjim Olimpijskim igrama održanima u Kini, složili su se svi prisutni, zasigurno još jednom pomaknuti standarde organizacije velikih priredbi.


Gradske vijesti - 2009.