clanak False

Mjesec borbe protiv raka dojke

U povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke, u zgradi gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je ukazano na važnost prevencije i podizanja razine svijesti i znanja o tom obliku raka...
01.10.2009.


U povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke, u zgradi gradske uprave održana je konferencija za novinare koju je organizirao Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Hrvatskim senološkim društvom Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskim forumom protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatska i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar istaknuo je da je glavni cilj konferencije ukazati na potrebu podizanja razine znanja i svijesti o raku dojke, kao najčešćem obliku raka kod žene, ali i predstavljanje humanitarnih akcija koje će se provoditi tijekom Mjeseca borbe protiv raka dojke.

Kako se moglo čuti, Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar provodi aktivnosti vezane za rano otkrivanje raka dojke kroz dva programa; Program preventivne mobilne monografije koji je namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina i starijim od 69 godina, i, drugi, Nacionalni program ranog otkrivanja dojke za Grad Zagreb koji obuhvaća žene od 50 do 69 godina. Cilj programa jest, u što većem postotku, otkriti rak dojke u početnom stadiju, dugoročno smanjiti mortalitet od raka dojke i stvoriti navike kod žena za redovnim mamografskim snimanjem. U vezi s provedbom Nacionalnog programa, otvorena je i besplatna telefonska linija: 0800 200 166.

U Mjesecu borbe protiv raka dojke najavljen je i Dan ružičaste vrpce, humanitarna akcija koja će se održati 3. listopada pod sloganom Više od riječi, a tom se prigodom organizira simbolična šetnja od Hrvatskog narodnog kazališta do Trga bana Jelačića, s početkom u 11 sati. Istoga dana, na središnjem će trgu, biti organiziran besplatni mamografski pregled za sve građanke Grada Zagreba od 9 do 16 sati. Čulo se i to da je u četiri godine, koliko traje akcija, besplatnim mamografskim pregledima u Zagrebu obuhvaćeno 23.616 žena.


Gradske vijesti - 2009.