clanak False

Mladi astronomi kod gradonačelnika

Zagrebački gradonačelnik primio je mlade hrvatske astronome Alekssandra i Stefana Cikotu koji su, u suradnji sa kolegama iz zvjezdarnice La Sagra u Andaluziji, otkrili više od 2300 asteroida, a zahvaljujući njima, jedan od njih nosi ime grada Zagreba.
17.04.2009.

Zagrebački gradonačelnik primio je mlade hrvatske astronome Alekssandra i Stefana Cikotu, koji su, u suradnji s kolegama iz zvjezdarnice La Sagra u Andaluziji, otkrili više od 2300 asteroida, a zahvaljujući njima, jedan od njih nosi ime grada Zagreba.

Na susretu u Gradskom poglavarstvu, gradonačelnik je braći Cikota zahvalio što su se sjetili Zagreba, koji je tako uvršten među petnaestak svjetskih gradova koji imaju svoj asteroid.

Podsjetimo, braća Cikota su u ožujku prošle godine u zvjezdarnici La Sagra u južnoj Španjolskoj u sunčevu sustavu otkrili nebesko tijelo u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, promjera dva do tri kilometra. Prema pravilniku Međunarodne astronomske unije, otkrivač ima pravo predložiti ime otkrivenog nebeskog tijela, pa su braća Cikota svoj asteroid nazvali po Zagrebu, gradu gdje su se školovali. 
 


Gradske vijesti - 2009.