clanak False

Nacionalni dan ambliopije

09.09.2016.
Nacionalnom danu ambliopije, koji se održava u Dječjem vrtiću Trnsko – područni objekt Kajzerica, pridružio se i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Kako se čulo, najveći svjetski projekt iz dječje oftalmologije Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba pokrenuli su 2011. Grad Zagreb i Klinika za očne bolesti KB Sveti Duh. Riječ je o pregledu vidne oštrine kojim se utvrđuje jesu li djeca u dobi između četiri i četiri i pol godine slabovidna te se u slučaju sumnje na slabovidnost upućuju na kompletan oftalmološki pregled.

Cijelom timu želim da i dalje nastavi istraživati na dobrobit djece, rekao je gradonačelnik napomenuvši kako će Grad i dalje podupirati ovaj projekt koji će se  provoditi u gradskim i privatnim vrtićima.

Zahvalivši se svima koji su prepoznali važnost ovog Projekta, voditelj Projekta prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh i predstojnik Klinike za očne bolesti je dodao kako je u svih 60 gradskih vrtića pregledano skoro 16 tisuća djece.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravlja RH, prepoznavši napore Grada Zagreba, od 1. lipnja 2015., uvelo je probir na slabovidnost kao obvezan za svu djecu Hrvatske te time svrstalo RH u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja, ne samo djece već i cjelokupne populacije.

Također, 30. lipnja 2015. Klinici za očne bolesti KB Sveti Duh, odlukom Ministarstva zdravlja, dodijeljen je status Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam , sa zadaćom primjene i praćenja jedinstvene doktrine i metodologije u prevenciji, dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji bolesti ovog polja medicine.

Grad Zagreb je 31. svibnja 2016., za iznimne rezultate u zdravstvu dodijelio Nagradu Grada Zagreba istraživačkom timu Projekta kojim je dokazano da je sinergija institucija, lokalne i nacionalne razine, kroz sustav javne zdravstvene zaštite, siguran put za unapređenje zaštite zdravlja djece kao najosjetljivije skupine, na najvišem svjetskom nivou zdravstvene skrbi.

 

Gradske vijesti - 2016.