clanak False

Nova, zadnja ploha za odlaganje otpada na Jakuševcu

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, danas je na odlagalištu otpada Prudinec u Jakuševcu, gdje se dnevno doveze oko 12oo t otpada, puštena u pogon novoizgrađena V. ploha za odlaganje otpada u skladu s europskim standardima.

05.06.2009.


U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, danas je na odlagalištu otpada Prudinec u Jakuševcu, gdje se dnevno doveze oko 1200 tona otpada, puštena u pogon novoizgrađena V. ploha za odlaganje otpada u skladu s europskim standardima.

Kako je naglasio voditelj podružnice ZGOS dr. Zlatko Milanović, cilj je kod građana podignuti svijest o recikliranju te smanjiti i dugoročno napustiti odlaganje neobrađenog otpada.
Danas otvaramo zadnju plohu na koju će se odlagati još nekoliko godina, a ono što slijedi jest ili traženje nove lokacije ili termička obrada otpada. Obje solucije uključuju maksimalnu reciklažu kao temeljni princip, a odluka, kakva god bila, bit će rezultat konzultacija i struke i javnosti, rekao je zagrebački gradonačelnika Milan Bandić.

Da podsjetimo, u rujnu 2003. završena je sanacija smetlišta Jakuševec i izgrađene su prve četiri plohe odlagališta Prudinec, čime je Grada Zagreb osigurao najviše norme zaštite okoliša u odlaganju otpada i tako osigurao čitav niz gospodarskih projekata, kao što su reciklaža građevnog otpada, gospodarenje plinom, pročišćavanje procjednih voda, biokompostana i dr.


Gradske vijesti - 2009.