clanak False

Obilježen Svjetski dan izbjeglica u Parku Ribnjak u Zagrebu

25.06.2022.
Danas je, ispred Centra mladih Ribnjak, prigodnim programom koji će trajati do 20 sati, obilježen Svjetski dan izbjeglica, u organizaciji Grada Zagreba i Centra mladih Ribnjak.  

U ime zagrebačke gradske uprave, prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.  

“Iznimno nam je drago što je Grad Zagreb, po prvi put, organizator obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, u suradnji s udrugama civilnog društva. To je dio Akcijskog plana Grada Zagreba za integraciju tražitelja međunarodne zaštite kojeg smo donijeli u siječnju ove godine u Skupštini. U sklopu provedbe Akcijskog plana ćemo poduzeti niz aktivnosti za prihvaćanje raseljenih osoba iz svih krajeva svijeta u Zagreb”, rekao je zamjenik Korlaet.  

Objasnio je da su sredstva za održavanje ove manifestacije osigurana u okviru projekta CONNECTION čiji je nositelj mreža gradova EUROCITIES, a program provodi pet udruga: Centar za mirovne studije, Are you Syrious?, Isusovačka služba za izbjeglice, Centar za kulturu dijaloga i Živi atelje DK. 

Zamjenik gradonačelnika je istaknuo da je, u okviru provedbe Plana, Grad pokrenuo web stranicu integracija.zagreb.hr, koja je, osim na hrvatskom, objavljena i na engleskom, arapskom, farsiju i ukrajinskom jeziku. “Tamo građani mogu naći sve informacije za njihovu lakšu prilagodbu Zagrebu i zagrebačkom društvu. Zagreb nije više grad u kojemu raseljene osobe mogu naći samo privremeni smještaj na njihovom putu, već sve više postaje i grad za trajni prihvat tih osoba i njihovu integraciju u naše društvo”, rekao je Korlaet.  

“Grad je pokrenuo obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica. Zahvalni smo gradonačelniku, zamjeniku i njihovim suradnicima, ali i svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježevanja ovog Dana. To je civilno-javno partnerstvo koje se bavi jednom od gorućih tema suvremenog društva”, istaknula je ravnateljica Centra mladih Ribnjak Pavlica Bajšić. 

Svjetski dan izbjeglica obilježava se 20. lipnja s ciljem podizanja svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog straha od proganjanja. Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), u svijetu je trenutno 65.6 milijuna prisilno raseljenih osoba. 

Udruge će u Parku Ribnjak raznim sadržajima predstaviti svoj rad građanima i građankama Zagreba te ih uključiti u radionice za djecu i odrasle, čitanje priča, učenje jezika, sportske aktivnosti u cilju osvještavanja drugog i drugačijeg i važnosti integracije. Na kraju manifestacije, s početkom u 17h, nastupit će umjetnik Commi Balde te sastav JALL AUX YEUX iz susjedne Bosne i Hercegovine. 

Gradske vijesti - 2022.