clanak False

Od 27. do 29. travnja u Zagrebu: Konferencija ODRŽIVI RAZVOJ GRADOVA

Zagreb će biti domaćin druge radne konferencije Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH koja će se, pod nazivom, Održivi razvoj gradova, održavati u hotelu Westin. 

14.04.2009.

 

Od 27. do 29. travnja Zagreb će biti domaćin Druge radne konferencije Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH koja će se, pod nazivom, Održivi razvoj gradova, održavati u hotelu Westin. Najavili su to danas u Gradskom poglavarstvu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u RH Yuri Afanasiev.

- Negativne posljedice klimatskih promjena, kao i procesi recesije i racionalizacije, u svim segmentima društva, gruba su realnost današnjice. Trenutno stanje zahtijeva konkretne, brze i učinkovite odgovore na lokalnim i nacionalnim razinama, ali i intenzivnu suradnju i sinergiju svih relevantnih subjekata na međunarodnom planu. Racionalno gospodarenje energijom temelj je održivog razvoja i najveći izazov 21. stoljeća – rekao je gradonačelnik Milan Bandić, zaželjevši svim sudionicima iskrenu dobrodošlicu, uspješan rad, ostvarenje mnogobrojnih stručnih kontakata i ugodan boravak u Zagrebu.

Stalni predstavnik UNDP-a u RH Yuri Afanasiev ukratko je predstavio projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u RH (projekt SGE) koji već tri godine, u suradnji, provode MINGORP i UNDP, a financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Afanasiev je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije zagrebačke konferencije koja će okupiti gradonačelnike i predstavnike iz 20-ak država i koja u vrijeme recesije dobiva još više na značenju. Naglasio je važnu ulogu gradova u inicijativi i pokretanju mjera energetske efikasnosti i pohvalio što su gradovi kao što je Zagreb već prepoznali i u tom smislu počeli primjenjivati konkretne mjere racionalnog gospodarenja energijom, a time i smanjivanja onečišćenja okoliša. Istaknuo je da 70 gradova i 18 županija aktivno provodi projekt SGE.

Konferencija se već sada ocjenjuje jednim od značajnijijh skupova na području urbanizma, arhitekture, zaštite okoliša i energetike, a održavat će se uz moto Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo. Prema najavama, tijekom tri dana, Konferencija će okupiti oko 400 sudionika, kojima će svoja viđenja energetske učinkovitosti u gradovima predstaviti preko 60 eminentnih govornika iz Hrvatske, Italije, Kine, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Finske, Makedonije, Bosne i Hercegovine te uvaženih strukovnih, sveučilišnih i drugih europskih institucija i organizacija.

Više o KonferencijiProgram / Uvodna riječ gradonačelnika Zagreba

 


Gradske vijesti - 2009.