clanak False

Od sutra zatvorenici čiste ambroziju u Zagrebu

Zatvorenici iz remetinečkog zatvora - njih 15 s blažim kaznama od sutra će čupati ambroziju i saditi zelenilo u Zagrebu na temelju ugovora o pružanju usluga fizičkog rada koji su danas potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, upravitelj Zatvora u Zagrebu Tomislav Kralj i obnašatelj dužnosti ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.
13.08.2009.

(Hina) - Zatvorenici iz remetinečkog zatvora - njih 15 s blažim kaznama od sutra će čupati ambroziju i saditi zelenilo u Zagrebu na temelju ugovora o pružanju usluga fizičkog rada koji su danas potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, upravitelj Zatvora u Zagrebu Tomislav Kralj i obnašatelj dužnosti ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.

"Uobičajeno je u svim suvremenim demokracijama da se zatvorenici s blažim kaznama bave društveno korisnim radom", rekao je gradonačelnik Bandić nakon potpisivanja ugovora u prostorijama remetinečkog zatvora.

Dodao je kako će, s jedne strane, oni koji su se ogriješili o zakon i trenutačno su u zatvoru dobiti priliku da se resocijaliziraju, a s druge strane, Zagreb će postati ljepši i uredniji.

Miroslav Mihoci zahvalio je zagrebačkom gradonačelniku na razumijevanju što je nakon godinu i pol dana priprema odlučeno da počne zajednička suradnja.

"U zatvoru imamo svoje radionice, ali za rad u njima više je zainteresiranih zatvorenika nego što ima mjesta, tako da će nam suradnja sa Zagrebom dobro doći", rekao je Mihoci, dodajući da je za rad spremno 15 zatvorenika, a zainteresirano ih je oko 50.

Riječ je o zatvorenicima koji izdržavaju blaže zatvorske kazne, a tijekom rada, od 8 do 17 sati, s njima će biti i službenici osiguranja iz Remetinca kojima je to ionako dio svakodnevnog posla pa neće iziskivati dodatni trošak za osiguranje.

Mihoci je rekao da će od 20 kuna, koliko na sat dobiju zatvorenici za svoj posao, četvrtina pripasti njima, a tri četvrtine zatvoru. "Dio novca koji pripadne zatvoru ide isključivo za poboljšanje standarda zatvorenika i ne može se dogoditi da, primjerice, od tog novca uprava kupi automobil", istaknuo je Mihoci.

Također je rekao kako o tome tko će ići na rad izvan zatvora odlučuje zatvorska uprava, s tim da svaki zatvorenik dobrovoljno pristaje na rad.

Sličnim društveno korisnim radom zatvorenici u Bjelovaru bave se već šest godina. Od sutra će i zatvorenici u Zagrebu raditi na uklanjanju korova i uređenju zelenila, a po potrebi i na utovaru i istovaru, te na čišćenju snijega i sličnim poslovima.

Iz zatvora u Remetincu navode da će "njihovi" zatvorenici nedvojbeno dobro obavljati posao i uređivati zagrebačko zelenilo, o čemu svjedoči i lijepo uređeni ružičnjak u zatvorskome krugu koji održavaju upravo zatvorenici.


Gradske vijesti - 2009.