clanak False

Otvoren Mali dom Zagreb

Riječ je o jedinstvenoj ustanovi u Hrvatskoj koja će pružati usluge dnevnog smještaja za 54 korisnika od jedne do dvadesetijedne godine. 

12.05.2009.


Djeca i mladi od jedne do dvadesetijedne godine s višestrukim oštećenjima i njihovi roditelji danas su dobili dugo sanjani i očekivani Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju, mjesto gdje će moći razvijati svoje sposobnosti i napredovati, rekao je gradonačelnik Milan Bandić prilikom današnjeg otvorenja Malog doma Zagreb.
Ideja o ovakvoj ustanovi i napori za njezino ostvarenje, prema riječima privremene ravnateljice Darije Udovičić Mahmuljin, započeli su još prije 12 godina, a ostvarenje projekta intenziviralo se prije pet godina kad se Grad, odnosno Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje aktivno uključio u njegovu realizaciju.
Kako se čulo na otvorenju, Mali dom je jedinstvena takva ustanova u Hrvatskoj koja će pružati usluge dnevnog smještaja za 54 korisnika, od prehrane, brige o zdravlju, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije do organiziranog provođenja slobodnog vremena. Previđen je i povremeni boravak kroz tjedne usluge edukacijske ili socijalne rehabilitacije, logoterapije i psihološke podrške, a značajno područje rada ustanove bit će stručna podrška u obitelji (patronaža), što znači otvaranje ustanove prema lokalnoj zajednici u skladu s potrebama korisnika.
Za obnovu, dogradnju i opremanje objekta Centra (podrum i četiri nadzemne etaže) u kojem su smještene ambulante, radionice, terapeutski prostori, višenamjenska dvorana, bazen i uredi Grad je izdvojio oko 25 milijuna kuna.
Dijagnostički postupci i dijagnostika funkcionalnog vida, fizikalna terapija, radnoterapijske aktivnosti, razvoj govora i govorne vježbe, vidna stimulacija, glazboterapija, likovne terapeutske aktivnosti, te savjetovanja i grupe podrške prijeko su potrebne za djecu s višestrukim oštećenjima i njihove roditelje.


Gradske vijesti - 2009.