clanak False

Oživljeno veliko zanimanje za maketarstvo u Slavoniji

19.04.2017.

Ako je suditi prema broju priloga poslanih za objavljivanje na službenoj web-stranici Grada Zagreba, ovoga proljeća zagrebački (i hrvatski) su maketari bili iznimno aktivni, organizirajući brojne susrete, natjecanja, druženja i izložbe u Zagrebu te sudjelujući na sličnim manifestacijama diljem Hrvatske.

I prošloga su vikenda bili na jednoj takvoj manifestaciji u Osijeku. Naime, odazvali su se pozivu organizatora - maketarskog kluba MAKOS iz Osijeka i sudjelovali na V. kupu grada Osijeka, koji je nakon sedam godina pauze ponovno održan 21. lipnja na aerodromu Čepin (prostor Aerokluba Osijek) u sklopu ovogodišnjeg "Osijek Air Show-a".

U službenom dijelu natjecanja svoje su makete izložili članovi maketarskih klubova "David Schwarz" i MMK "Savica" iz Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza (osvojili su medalje u nekoliko kategorija) i maketari Hrvatske udruge vojnih minijaturista (80 izloženih maketa, 36 odličja, od čega tri juniorska).

Pored toga, Hrvatska udruga vojnih minijaturista pripremila je i održala dvije (vrlo uspješne) maketarske radionice na temu "Diorame“ i "Weathering“, a članovi Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza posjetili herojski grad Vukovar i odali počast žrtvama stradalim tijekom Domovinskog rata.

Sudjelovanje maketara iz Zagreba na maketarskoj manifestaciji u Osijeku ocijenjeno je kao velika pomoć domaćinima u ponovnom poticanju zanimanja za ovu djelatnost u cijeloj Slavoniji. Već se njihov ovogodišnji Kup uvrstio među tri najprestižnija maketarska natjecanja u Republici Hrvatskoj.