clanak False

Sedamnaesti put u spomen na pilota Rudija Perešina

19.04.2017.

Već sedamnaestu godinu zaredom Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina i Općina Gornja Stubica organiziraju početkom svibnja u Gornjoj Stubici manifestaciju "Susreti za Rudija" posvećenu poginulom heroju Domovinskog rata, pilotu Rudolfu Perešinu.

Ovogodišnji Susreti održani su 10. i 11. svibnja 2014. pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora.

Tradicionalna manifestacija, koju kao program od posebnog interesa za Grad Zagreb svake godine financijski podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, započela je Malom školom zrakoplovstva (škola motornog letenja, škola parajedriličarstva i škola padobranstva) i izložbeno-prodajnim sajmom zrakoplovne i modelarske opreme na ŠRC-u NK Matija Gubec. U Muzeju seljačkih buna istovremeno je otvorena izložba posvećena Rudolfu Perešinu praćena programom domoljubne poezije.

Središnji događaj bilo je polaganje cvijeća i vijenaca na bistu Rudolfa Perešina u Spomen-parku koji nosim njegovo ime, a Susrete je prigodnim pozdravnim govorom otvorio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Najatraktivniji dio dvodnevne manifestacije, kao i uvijek, bio je aeromiting koji je započeo skokovima vojnih padobranaca i slijetanjem helikoptera Hrvatske vojske te preletima ultralakih letjelica, a nastavljen letovima akrobatskih aviona Extra 300 i Skybolt. Najviše zanimanja više tisuća gledatelja izazvali su preleti aviona SAAB Jas39 Gripen Mađarskog vojnog zrakoplovstva, Pilatusa PC-9 Slovenskog zrakoplovstva te MIG-a 21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, na kakvom je letio i Rudolf Perešin.

Uz bogat kulturno-zabavni program koji je trajao do duboko u noć, ovogodišnji "Susreti za Rudija" završili su tradicionalnim vatrometom. Organizatori procjenjuju da ih je posjetilo više od 20.000 posjetitelja i gledatelja.