clanak False

Pilot projekt ranog otkrivanja raka maternice u Sesvetama

Pilot program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji počinje u Sesvetama i trebao bi obuhvatiti oko 22 tisuće žena, a prema očekivanjima organizatora, u sljedećih bi osam godina mogao dovesti do smanjivanja pojavnost ovog oblika raka za čak 70%.
20.04.2009.

Pilot program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji počinje u Sesvetama i trebao bi obuhvatiti oko 22 tisuće žena, a prema očekivanjima organizatora, u sljedećih bi osam godina mogao dovesti do smanjivanja pojavnost ovog oblika raka za čak 70%. Najava je to s današnje konferencije za novinare u Gradskom poglavarstvu na kojoj su, uz predstavnike gradskih zdravstvenih institucija govorili zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i pročelnik u Uredu za zdravstvo Zvonimir Šostar.

Predviđeno je da u sklopu ovoga trogodišnjeg programa, koji kreće od 1. lipnja, svim ženama u Sesvetama, u dobi od 25 do 64 godine, na kućne adrese stigne poziv za probir s dva letka, kojima će se ženama pokušati ukazati na bitnost takve vrste prevencije, kako bi se što veći broj njih odazvao na poziv, naglasio je pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Edukacija, cijepljenje i probir, temelj su dobre prevencije, Šostar te dodao da će za ovaj pilot program u sljedeće tri godine Grad izdvojiti, ovisno o odazivu, između četiri i pet milijuna kuna.

Program će se provoditi u suradnji s Domom zdravlja Zagreb-Centar, Domom zdravlja-Istok, Općom bolnicom „Sveti duh“, Klinikom za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, gdje će Sesvećanke već od sutra na besplatan telefon 0800 200 166 moći dobiti informacije o planiranim aktivnostima.


Gradske vijesti - 2009.