clanak False

Počela obnova Manduševca

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i na njegovu inicijativu, jutros je na Trgu bana Jelačića počela obnova ukrasne ograde oko Manduševca, lanca koji je spomenički zaštićen i izliven u radionici Stjepana Šafrana prije 22 godine
24.07.2009.


U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i na njegovu inicijativu, jutros je na Trgu bana Jelačića počela obnova ukrasne ograde oko Manduševca, lanca koji je spomenički zaštićen i izliven u radionici Stjepana Šafrana prije 22 godine u sklopu rekonstrukcije Trga, a u povodu Univerzijade.

Obnova će, čulo se, trajati osam dana u istoj radionici u kojoj je i nastala ograda i to bez naknade, jer, kako je naglasio vlasnik tvrtke Metalprodukt d.o.o. Stjepan Šafran, bit će ovo besplatan servis za proizvod star više od dva desetljeća. Tijekom obnove, rekao je, bit će zamijenjeno stotinjak kg brončanog lanca, a ostale će se karike restaurirati prema izvornom projektu. Inače, lanac ovješen na 12 stupića teži oko četiri tone, a brončane karike međusobno su varene srebrom i svojevrsno su umjetničko djelo.

Izrazivši zadovoljstvo što je počela obnova, gradonačelnik je primijetio da i oglasni stupovi na središnjem gradskom trgu žude za obnovom, posebno njihove „kape“ koje su također djelo zagrebačkih obrtnika. 
 


Gradske vijesti - 2009.