clanak False

Pomoć za obuku dva psa vodiča slijepih

U jutrošnjem posjetu Centru za rehabilitaciju Silver, gradonačelnik Milan Bandić, odnedavno i počasni predsjednik Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, izvijestio je vodstvo i članove Centra o uplati donacije od 100 tisuća kuna koje će biti doprinos školovanju dvaju pasa vodiča za slijepe.
29.05.2009.


U jutrošnjem posjetu Centru za rehabilitaciju Silver, gradonačelnik Milan Bandić, odnedavno i počasni predsjednik Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, izvijestio je vodstvo i članove Centra o uplati donacije od 100 tisuća kuna koja će biti doprinos školovanju dvaju psa vodiča za slijepe. Nakon labradora Billa i Bubija, koji su 2005. školovani također zahvaljujući donaciji zagrebačkoga gradonačelnika, danas su odabrani Rudi i Lola, štenci stari nepuna tri tjedna.

- Bez pomoći Zagreba i gradonačelnika koji je uvijek uz nas, doista bismo bili u teškoj situaciji – rekla je privremena ravnateljica Centra Mira Katalenić, dodavši da je pred Centrom još puno posla, iako se već sada nalazi među tri najljepša u Europi.

Kako se čulo, ovoga trenutka u programu treninga je 28 pasa, a nekoliko ih je namijenjeno djeci s teškoćama u razvoju, s ciljem unapređenje njihovih razvojnih procesa. Na susretu u Centru Silver bio je i jedanaestogodišnji Petar Čigir, zaljubljenik u svoju Laru, labradoricu koja mu je ujedno i terapijski partner. Talentirani dječak koji boluje od cerebralne paralize gradonačelniku je darovao svoj rad, malenu skulpturu ženke s mladim štencima.

Centar za rehabilitaciju Silver osnovao je Grad Zagreb, zajedno s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi RH i Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, a otvoren je u lipnju 2008. U ovoj se jedinstvenoj ustanovi, među ostalim, u skladu s najsuvremenijim metodama i standardima, obučavaju slijepe osobe za korištenje tehnike bijelog štapa, školuju se psi vodiči slijepih, rehabilitacijski i terapijski psi, a organizirano je pružanje volonterske i stručne podrške korisnicima – osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.

*foto: Mario Šiždrak i www.zagreb.hr


Gradske vijesti - 2009.