clanak False

Predstavljen 3D digitalni model Grada Zagreba i maketa

Projekt trodimenzionalnog digitalnog modela Grada Zagreba i maketa, što su ga u Gradskom poglavarstvu predstavili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktor tvrtke Geofoto Zvonko Biljecki, povećat će operativnost gradske uprave u području prostornog planiranja i održavanja podataka GUP-a, PPGZ-a, UPU-a i DPU-a.

04.05.2009.

Novi trodimenzionalni digitalni model Grada Zagreba povećat će operativnost Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Gradskog ureda graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Holdinga. Usto, bit će olakšana kontrola potrošnje električne i toplinske energije te ostalih energenata, a simulacije i kalkulacije na područjima vezanima uz zaštitu okoliša, rasvjetu, kontrolu građenja, zaštitu kulturne baštine i slično bit će daleko kvalitetnije. Čulo se to na prezentaciji projekta izrade 3D digitalnog modela Grada Zagreba u Gradskom poglavarstvu kojeg su predstavili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktor tvrtke Geofoto Zvonko Biljecki. Ovaj će projekt, naglasili su, osigurati kvalitetne i ažurne geodetske podloge koje će sadržavati sve topografske podatke, uključujući digitalni model reljefa, 3D model zgrada te ortofoto kartu.

3D sustavom koristit će se ponajprije gradske stručne službe i uredi koji će biti osposobljeni za rad u sustavu, čija će točnost prostornog prikaza biti 10 centimetara, a osim gradskih službi, digitalni model bit će dostupan i građanima, koji će tako moći provjeravati podatke GUP-a, PPZG-a, UPU-a i DPU-a, kao i komunalnih društava na području Zagreba.

Osim 3D sustava, u Poglavarstvu je predstavljen i dio buduće makete Zagreba, velik 3x3 metra, koji predstavlja dio Zagreba veličine 3x3 kilometra. Maketa je još u izradi, a njezin dovršetak očekuje se u naredne dvije godine, kada bi trebala doseći svoju punu veličinu - 28x18 metara, što će ju svrstati među najveće tog tipa u Europi i svijetu. Maketa koja će predstavljati realnu sliku stanja u prostoru, služiti će i kao osnova, u koju će se fizički uklapati svi budući objekti, kako bi se vidio njihov utjecaj na vizuru grada i okoliš.


Gradske vijesti - 2009.