clanak False

Predstavljena kulturna politika Grada Zagreba

U Staroj gradskoj vijećnici predstavljena kulturna politika Grada Zagreba - ove godine za kulturu više od 575 milijuna kuna ili 7,2% gradskog proračuna. 
30.01.2009.


U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, predstavnika gradskih zastupnika i članova Poglavarstva, te kulturnih institucija i medija, vodeći ljudi Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, predstavili su kulturnu politiku i program za ovu godinu, uz osvrt na učinjeno u protekla 24 mjeseca.

Mi želimo kvalitetnu kulturu, suvremenu, onu koja propituje i istražuje, koja želi ići dalje i koja stremi boljem, naglasio je gradonačelnik Bandić u uvodnom obraćanju , dodavši da je Zagreb oduvijek bio kulturno i umjetničko središte pa apsolutno zaslužuje da to i ostane.

Stoga je, čulo se na predstavljanju u Staroj gradskoj vijećnici, ove godine za programe i djelatnosti u kulturi osigurano više od 575 milijuna kuna, što čini 7,2 % gradskog proračuna.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Jelene Pavičić Vukičević oko 489 milijuna kuna bit će utrošeno na plaće zaposlenih, opremanje i održavanje ustanova, nabavku knjiga i instrumenata, otkup muzejske građe, programsku djelatnost, te sufinanciranje rada i programa HNK-a i financiranje Zagreb filma, dok je za program nezavisne produkcije (udruge, društva i ostale institucije) predviđeno oko 88 milijuna kuna.

Unatrag nekoliko godina sve se više oživljavaju kulturni programi u centrima za kulturu, a Ured je financirao i pilot-projekt pod nazivom Ispitivanje kulturnih navika i potreba građana Grada Zagreba, na temelju kojega je kreirana nova programska orijentacija centara. Među ostalim, naglašeno je i to da je Grad prepoznao mlade kao važan segment kulturnog života te podržava urbanu kulturu i kulturu mladih koja je u kratko vrijeme predložila i ostvarila čitav niz inovativnih programa, a osnovan je i makroregionalni centar za urbanu kulturu i mlade.

Opširnije...


Gradske vijesti - 2009.