clanak False

Predstavljene gradske antirecesijske mjere

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je sa suradnicima i članovima GSV-a prezentirao smjernice za gospodarski oporavak i zaštitu standarda građana Grada Zagreba
06.04.2009.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je sa suradnicima i članovima GSV-a prezentirao smjernice za gospodarski oporavak i zaštitu standarda građana Grada Zagreba koje je izradio Ekonomski i razvojni savjet gradonačelnika, a s ciljem prevladavanja ekonomske recesije.

Očuvanje postojećih radnih mjesta, bez odustajanja od kapitalnih projekata i smanjivanja stečenih socijalnih prava, neke su od antirecesijskih mjera koje je gradonačelnik ocijenio najvažnijima. Zagreb će, rekao je, služiti kao primjer, pa će se plaće dužnosnika smanjiti za 10%, a, osim toga, smanjit će se i rashodi korisnika gradskog proračuna za 5% ili za 200 milijuna kuna godišnje. Operativni troškovi Zagrebačkog holdinga smanjit će se za 10% ili za 50 milijuna kuna. Istodobno, neće se zadirati u socijalna prava građana i poticanje poduzetnika i obrtnika, a među ostalim, sljedeće dvije godine neće se povisivati cijene komunalnih usluga.
O konkretnim brojkama i uštedama znat će se više za petnaestak dana, koliko je ostavljeno gradskim uredima, zavodima i službama te ZG Holdingu da sami predlože konkretne uštede u okviru zadanih smjernica. 

Smjernice koje su usaglašene sa socijalnim partnerima (GSV) pogledajte ovdje.


Gradske vijesti - 2009.