clanak False

Stručni skup protiv nasilja na sportskim terenima

08.06.2009.

U maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog održan je stručni skup o problemima u sportu i nasilju na sportskim terenima te o uzrocima i prevenciji takvog, neprihvatljivog ponašanja. Stručni skup, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva unutarnjih poslova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, te uz organizacijsku podršku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, trajat će dva dana, a na njemu će izlagati istaknuti stručnjaci s područja sigurnosti, obrazovanja i športa iz Hrvatske i Francuske.

Istovremeno, prisutnima je predstavljena knjiga trojice francuskih autora „Sport i nasilje u Europi“, od kojih su dvojica, Dominque Bodin i Stephane Heas, sa Sveučilišta u Rennesu, prisustvovali prvom danu ovoga stručnog skupa.

U uvodnom dijelu, prije početka rada Skupa, prisutnima su se obratili ravnatelj Policije Vladimir Faber, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, veleposlanik Republike Francuske u RH NJ. E. Jerome Pasquire, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Zrinka Kovačević i vršiteljica dužnosti pročelnice Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Biserka Bucković.

Rješenju ovoga problema svaki od govornika pristupio je sa stajališta vlastite struke, pa je tako ravnatelj Policije Vladimir Faber, nakon iznošenja brojčanih pokazatelja posljedica navijačkog divljanja, naglasio da u ovom slučaju manjina terorizira većinu i dodao da se nasilju na športskim priredbama treba pristupati preventivno i proaktivno te da treba zahvatiti sve segmente, poput političkih, kulturoloških i sociološkog, kako bi se pronašao lijek za takvo bolesno stanje.

Vršiteljica dužnosti pročelnice Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Biserka Bucković napomenula je da sudjelovanje ovolikoga broja različitih institucija na državnoj i gradskoj razini, pa i Veleposlanstva Republike Francuske, dovoljno govori o jedinstvu i zainteresiranosti da se problem nasilja na sportskim terenima što kvalitetnije riješi.

Kao prilog gradske uprave u rješavanju tog problema nasilja, spomenula je i projekt „Navijanje po bontonu“, koji se od ove godine provodi u zagrebačkim školama i na sportskim terenima.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier istaknuo je da treba bolje upoznati uzroke verbalnog i fizičkog nasilja da bi se ono spriječilo te da će Hrvatska u Francuskoj imati partnera koji će se rado odazivati na takav oblik suradnje.