clanak False

Susret gradonačelnika Zagreba s gradonačelnikom Moskve

Prvi dan službenog boravka u Moskvi, odmah nakon slijetanja zrakoplova, gradonačelnik Milan Bandić susreo se u zgradi uprave Grada Moskve s gradonačelnikom Jurijem Lužkovim, koji je upravo započeo svoj peti gradonačelnički mandat.
15.10.2009.


Prvi dan službenog boravka u Moskvi, odmah nakon slijetanja zrakoplova, gradonačelnik Milan Bandić susreo se u zgradi uprave Grada Moskve s gradonačelnikom Jurijem Lužkovim, koji je upravo započeo svoj peti gradonačelnički mandat. To je drugi susret dvojice gradonačelnika, nakon što su 2001. potpisali Protokol o suradnji glavnih gradova Hrvatske i Ruske Federacije.

U sinoćnjem jednoipolsatnom razgovoru, gradonačelnici su razmijenili iskustva u upravljanju gradova, posebno o ekološkim pitanjima, turističkim kapacitetima, prometnim i komunalnim problemima te o važnosti postizanja što veće kvalitete usluge građanima. Složili su se u ocjeni da suradnja gradonačelnika i gradova danas ima značajnu ulogu u povezivanju regija i država. Složili su se, također, da je kulturna suradnja dvaju gradova svih ovih godina u uzlaznoj putanji, dok je suradnja na gospodarskom planu zamrla. Kako bi se obnovila i probudila upravo ta aktivnost, gradonačelnici Lužkov i Bandić, dogovorili su da će, u narednih mjesec dana, vodstvo Zagrebačkog holdinga i gradske uprave posjetiti Moskvu radi razmjene iskustva u domeni upravljanja javnim poslovima i usluge građanima. Zagrebački je gradonačelnik pozvao moskovskoga kolegu da posjeti Zagreb, što je prihvaćeno i moglo bi se realizirati najkasnije do početka travnja iduće godine.

Gradonačelnik Bandić danas je posjetio hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi gdje je razgovarao sa zamjenikom veleposlanika Striborom Kikerecom, a prema protokolu, slijedi susret s opunomoćenim predstavnikom Predsjednika RF u Centralnoj državnoj oblasti Georgijem Sergejevičem Poltavčenkom, s kojim će razgovarati o gospodarskoj suradnji. Inače, Centralni federalni okrug, uključujući Moskvu, obuhvaća 18 gradova, a u njemu živi oko 40 milijuna stanovnika.

- Bit ću zadovoljan ako u ova dva dana koliko boravimo u Moskvi, uspijemo napraviti pomak u gospodarskoj suradnji. Najkraće, od ove posjete očekujem da se otvore putovi i koridori za ulazak zdravog kapitala na tržište Zagreba i Hrvatske. Stvaranje okvira za uspješnu suradnju i jest zadaća čelnih ljudi gradova –rezimirao je gradonačelnik Bandić, uoči susreta s g. Poltavčenkom o čemu ćemo vas također izvijestiti.

Osim gradonačelnika Milana Bandića u Moskvi je i članica Uprave Zagrebačkog holdinga Vlasta Pavić te predsjednik Hrvatske udruge hotelijera i restoratera Anđelko Leko.


Gradske vijesti - 2009.