clanak False

Svečano otkriven spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima

27.04.2022.
U povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda – Jom hašoa, danas su gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i Oleg Mandić, preživjeli zatočenik koncentracijskog logora u Auschwitzu, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru otkrili spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima.

Oleg Mandić, preživjeli zatočenik koncentracijskog logora u Auschwitzu, naglasio je važnost otkrivanja Spomenika kako se ni nakon osam desetljeća ne bi zatrla sjećanja na žalost i sramotna zbivanja iz prošlosti, te istaknuo da samo sjećanje ne znači živjeti u prošlosti, već da je iskustva iz prošlosti potrebno sačuvati od zaborava i učiniti ih zalogom bolje budućnosti.

„Svaki spomenik ne treba samo dokumentirati povijest, nego nešto učiniti i za sadašnjost pa i budućnost. Spomenik može biti upozorenje i opomena, ali i pridonijeti informiranju i obrazovanju, osobito mladih, što se to stvarno događalo u Zagrebu i Hrvatskoj za vrijeme ustaškoga režima. Stoga se nadam da ovo mjesto na Glavnom kolodvoru, koje je autentično mjesto deportacije žrtava Holokausta, može postati i trajno mjesto sjećanja te doprinijeti puno tolerantnijoj budućnosti u kojoj i danas nalazimo primjere isključivosti i isključivanja onih drugih i drugačijih. Ovime se jasno ukazuje da se, sjećajući se svih ubijenih Židova za vrijeme nacističkoga režima u Europi, nikako ne zanemaruju sve žrtve ustaškoga režima koje su u mukama ubijane samo zbog svoje etničke ili vjerske pripadnosti, a čiji mnogobrojni potomci i danas žive s nama“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. 

Gradonačelnik je naglasio kako niti jedan spomenik ne može u cijelosti svojom estetikom i likovnom ekspresijom izraziti stvarni događaj i Zlo koje se dogodilo. „Volio bih kada bi nam spomenik pomogao da se u hrvatskom društvu, koje se u jednom dijelu još uvijek nije pomirilo s neželjenom prošlošću, suočimo s vlastitom poviješću“, zaključio je gradonačelnik.

Među mnogobrojnim visokim uzvanicima, svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovali su preživjeli zatočenici logora, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici diplomatskog zbora i civilnog društva.

Uoči otkrivanja Spomenika gradonačelnik Tomašević u Gradskoj upravi susreo se s preživjelim zatočenicima koncentracijskih logora Olegom Mandićem, Ottom Konsteinom i Nadirom Dedićem.

Gradske vijesti - 2022.