clanak False

Umjetnost Vlaha Bukovca ponovno u Klovićevim dvorima

18.02.2022.
U povodu 100. godišnjice smrti jednog od najvećih hrvatskih slikara, te u okviru „Ciklusa Vlaho Bukovac u Europi“, sinoć je u Galeriji Klovićevi dvori otvorena izložba „Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903.“.

Druga od tri predviđene izložbe predstavlja nikad viđena Bukovčeva djela, rijetko izlagane slike, ali i dobro poznata remek djela slavnog umjetnika. Nakon već održane „pariške“ izložbe, ovaj postav okuplja djela nastala u Zagrebu, Cavtatu i Beču. Zagrebačka faza je istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina u kojoj Bukovac stvara neka od svojih kapitalnih djela, sudjeluje u društvenom i umjetničkom životu Zagreba te se druži s zagrebačkom intelektualnom elitom.

„Bukovčev život je umjetničko djelo“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i zahvalio autoricama izložbe Petri Vugrinec i Luciji Vuković te ravnatelju GKD Antoniju Picukariću što su ovom izložbom vratili Klovićeve dvore na kulturnu mapu grada.

Okupljene su pozdravili i ravnatelj Galerije Antonio Picukarić, autorica izložbe Petra Vugrinec te predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić uime sponzora, dok je izložbu otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izložba je otvorena do 22. svibnja, a više detalje možete pronaći na POVEZNICI.

Gradske vijesti