clanak False

Zagreb: Grad solidarnosti - grad budućnosti

Čak 27% Proračuna, odnosno preko  dvije milijarde kuna godišnje, slijeva se u lepezu gradskih socijalnih programa što ih provodi Grad, a koji su predstavljeni danas u Starogradskoj vijećnici
20.01.2009.

Čak 27% Proračuna, odnosno preko dvije milijarde kuna godišnje, slijeva se u lepezu gradskih socijalnih programa što ih provodi Grad, a koji su predstavljeni danas u Starogradskoj vijećnici. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, Zvonimir Šostar i njegova pomoćnica Romana Galić podsjetili su na učinjeno u posljednjih osam godina i najavili niz drugih kvalitetnih programa koji Zagreb, složili su se prisutni, svrstava među socijalno najosjetljivije gradove Europe.

Vodeći ljudi Ureda posebno su istaknuli suradnju i partnerstvo s organizacijama civilnog društva u sustavu socijalne politike u sklopu čega je tijekom osam godina realizirano 4500 različitih programa socijalnog i humanitarnog značenja, a u što je utrošeno oko 56 milijuna kuna.

Zagrebački model stanogradnje ocjenjuju jedinstvenim sustavom u Europi u sklopu kojega će se prepoloviti stambena socijalna lista. Od ukupno 2700 stanova u naselju Sopnica Jelkovec 900 će se dodijeliti sugrađanima lošijeg imovinskog statusa.

Puno se ulaže i u kvalitetu življenja u gradskim domovima za starije i nemoćne osobe, a radi potreba za novima, preko javno – privatnog partnerstva upravo je dovršen natječaj za gradnju šest novih. Kao jedan od uspješnih projekata svakako treba istaknuti Projekt Gerontološki centri Grada Zagreba koji se provodi u devet domova, a obuhvaća oko 10 tisuća korisnika, naših starijih sugrađana. Za skorašnju budućnost najavljen je i najveći dnevni boravak u Zagrebu, koji će funkcionirati u sklopu Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Josip, a u kojemu će moći boraviti 50 osoba.

Tu je i besplatan prijevoz za umirovljenike, đake, studente, nezaposlene, organiziraju se ljetovanja i zimovanja za djecu slabijeg imovinskog statusa, a među ostalim, pomoć za opremu novorođenog djeteta bi se trebala povisiti za 20%. Brojne socijalne mjere predstavljene pod motom Grad Zagreb: Grad solidarnost - grad budućnosti, pohvalio je i gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako se građane koji se nisu snašli neće napustiti bez obzira na cijenu. 

Prezentaciju socijalni programi i socijalna politika Grada Zagreba 2000. - 2008. preuzmite OVDJE.

Prezentaciju Socijalna politika Grada Zagreba 2009. pruzmite OVDJE.


Gradske vijesti - 2009.