clanak False

Znanstvenici kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, u gradskoj palači Dverce, dvojicu vrhunskih svjetskih znanstvenika, profesore Josepha Schlessingera i Ivana Đikića.
22.09.2009.

Danas je u palači Dverce gradonačelnik Milan Bandić primio dvojicu vrhunskih svjetskih znanstvenika, profesore Josepha Schlessingera i Ivana Đikića.

Tijekom razgovora s gradonačelnikom Zagreba, ugledni gosti govorili su o načinima boljeg i suvremenijeg prijenosa znanja i poticanja izvrsnosti među mladim ljudima. Dio tih znanja i programa, utvrđeno je, može biti i snažnije primijenjen i u Zagrebu među mladom generacijom, kroz program Udruge Civitas u čijem radu sudjeluje i prof. Ivan Đikić.
Gradonačelnik Bandić i njegovi gosti složili su se oko aktivnijeg uključivanja i širenja međusobne suradnje, kroz zajedničke aktivnosti Civitasa i Grada Zagreba.

Kao zahvalu za njihova velika dostignuća u korist cijelog čovječanstva, gradonačelnik Milan Bandić prigodno je darovao prof. Josepha Schlessingera zlatnikom Lenucijeve potkove, a prof. Ivana Đikića zlatnikom s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba.

Inače, Joseph Schlessinger, biotehnolog i šef farmakološkog odjela sveučilišta Yale, rođen je u Hrvatskoj, a svjetsku slavu stekao je brojnim patentiranim lijekovima. Njegovi posljednji izumi - lijek protiv raka bubrega “Sutent” i onaj za liječenje melanoma, koji je u posljednjoj fazi kliničkog ispitivanja, revolucionarni su i bude nadu za mnoge oboljele od karcinoma.

Rođeni Zagrepčanin i jedan od vodećih svjetskih znanstvenika molekularne medicine Ivan Đikić, direktor je Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i prvi znanstveni direktor novog Instituta CEF (Centar izvrsnosti Frankfurt).


Gradske vijesti - 2009.