clanak False

155. godišnjica plinske rasvjete u Zagrebu

31.10.2018.
Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić pozdravila je, u ime gradonačelnika, prisutne na svečanosti u povodu obilježavanja 155. godišnjice plinske javne rasvjete u gradu Zagrebu.

Ručno paljenje svjetiljki je tradicija koju namjeravamo održati živom za sve generacije koje dolaze i koja naš grad predstavlja u najboljem svjetlu. Zagreb i ove godine bilježi iznimne turističke rezultate čemu možemo zahvaliti i održavanju ovakvih atrakcija koje naš grad dodatno obogaćuju i čine još atraktivnijim građanima, ali i posjetiteljima, naglasila je zamjenica Majić, čestitavši Josipu Kufneru, nažigaču na nedavno osvojenoj nagradi Hrvatske turističke zajednice za iznimni doprinos pojedinca u razvitku turizma u Republici Hrvatskoj. Naime, gospodin Kufner je zadnje 23 godine proveo brinući za plinsko osvjetljenje ulica Gornjeg grada, Opatovine i Kaptola, a od rujna je u zasluženoj mirovini.

 
Plinska javna rasvjeta bila je prva organizirana javna rasvjeta u gradu Zagrebu, a ulice je osvijetlila 31. listopada 1863. Uvođenje javne rasvjete bio je i razlog osnivanja Gradske plinare Zagreb kojoj je osnovna zadaća bila proizvodnja plina za rasvjetu, a tek se naknadno i postepeno razvila u energent za široku potrošnju. Prva rasvjeta imala je 312 svjetiljki postavljenih na području Gornjeg i Donjeg grada, a danas na Gornjem gradu, Kaptolu i Opatovini trenutno ima 246 plinskih svjetiljki.

Gradske vijesti - 2018.