clanak False

Dan crvenih haljina 2021.

04.02.2021.
Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo treći put u Hrvatskoj organiziraju javnozdravstvenu akciju "Dan crvenih haljina".
Ova akcija obilježava i podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena. Pokrovitelji akcije su Gradonačelnik Grada Zagreba i Ministarstvo zdravstva RH, suorganizatori Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, a potporu već tradicionalno daje i Ured Predsjednika RH.
Akcija se prvi petak u veljači redovito održava u Europi i SAD-u, izazvala je interes i stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji.
2020. godina bila je godina velikih izazova u svim segmentima zdravstvene skrbi ali i svakodnevnog života. Epidemiološka situacija, čiji se kraj još na žalost ne nazire, utjecala je na aktivnosti, a svakako najviše na zdravlje općenito i brigu o zdravlju. Uz dosadašnje spoznaje o specifičnostima moždanog udara u žena, pogubnim posljedicama zanemarivanja simptoma toliko prisutnim upravo u ženskoj populaciji, osvješćivanjem razlika i značaja moždanog udara u žena, epidemija uzrokovana koronavirusom još je više naglasila razlike i ukazala na potrebu promjene u pristupu, dijagnostici i liječenju moždanog udara u žena. Poseban naglasak ovogodišnje kampanje stavit će se, stoga, na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje COVID-19 epidemije.
Javnozdravstveno - edukativna kampanja „Dan crvenih haljina 2021.“ obilježit će se nizom aktivnosti kroz mjesec veljaču, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, uključivo javnozdravstvene informativne sadržaje: održavanje webinara, tiskanje edukativnih materijala vezanih za moždani udar u žena, medijski nastupi eminentnih stručnjaka te  postavljanje plakata na jumbo panoima diljem Zagreba.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače 2021. s početkom u 18.00 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu te će građani moći svečanost pratiti online. Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera. Nakon revije održat će se prigodna svjetlosna projekcija zagrebačkih fontana s početkom u 19.30 sati.
Više o ovogodišnjoj kampanji možete pročitati na poveznici: 
https://www.zagreb.hr/dan-crvenih-haljina-2021/167207 
 
 
EPIDEMIOLOŠKI PODATCI
 
Moždani udar drugi je vodeći uzrok smrti u svijetu s oko 6,5 milijuna smrti godišnje. Na razini Europe također je drugi uzrok smrti, iza ishemijske bolesti srca, s oko 1 milijun smrti godišnje. Moždani udar u Europi uzrok je smrti u 13% svih umrlih žena i 9% svih umrlih muškaraca.
I u Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6.000 umrlih svake godine. Od toga je otprilike 60% ženskih bolesnika. 15% svih umrlih žena umrlo je od moždanog udara.
Procijenjeni broj svih novih slučajeva moždanog udara u Hrvatskoj (prvi put hospitaliziranih i umrlih osoba), je između 15 000 i 16 000 osoba godišnje (oko 7 000 muškaraca i oko 8 000 žena). Smrtnost od moždanog udara unutar prvih mjesec dana od dijagnoze bolesti iznosio je između 19-21%, te je nešto viši u žena nego u muškaraca.
Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca.
Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci stoga i je plemeniti cilj ove opsežne kampanje - podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.
Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga je iznimno važno podizati svijest te provođenjem javnozdravstvenih aktivnosti pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara.
Svake godine od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke!
 
 
ČIMBENICI RIZIKA
 
Važno je biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.
Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena.
Žene imaju povećani rizik razvoja moždanog udara uslijed već spomenutog hormonalnog utjecaja na rizike (i u generativnoj dobi ali i u menopauzalnom razdoblju), i sklonije su nekim bolestima koje povećavaju rizik za razvoj moždanog udara (kao što je migrena, tromboza cerebralnih venskih sinusa, fibromuskularna displazija, autoimune bolesti, intrakranijske aneurizme..)
Depresija je također jedan od čimbenika rizika za moždani udar, a češće je prisutna u žena. Dodatno, žene imaju lošiji ishod liječenja jer češće same zanemaruju svoje simptome (ne dolaze u bolnicu na vrijeme), i jer su češće od muškaraca zanemarene od strane svoje obitelji.
 
 
KAKO SMANJITI RIZIK NASTANKA MOŽDANOG UDARA
 
Provođenje zdravog života u svim aspektima prevenirati će i moždani udar (zdrava prehrana, prestanak pušenja, umjerena fizička aktivnost, održavanje idealne tjelesne težine,.). No osim neospornog utjecaja zdravih životnih navika na krvožilni sustav mozga, izuzetno je važna kontrola kroničnih bolesti koje smatramo podmuklim neprijateljima krvnih žila. To je kao prvo krvni tlak, koji je često godinama povišen, a da to niti ne znamo.
Povišeni šećer u krvi ubrajamo u jednako važnu grupu čimbenika rizika a također se prečesto otkrije prekasno.
Povišene masnoće su još jedan često zanemareni neprijatelj krvnih žila srca i mozga. Sve ove nabrojene kronične bolesti najčešće su lako lječive dostupnim lijekovima, načinom života koji uključuje pravilnu prehranu i primjerenu fizičku aktivnost i redovitim kontrolama.
Srčane aritmije najčešći su uzrok moždanog udara iznad 75. godine života, a moždani udar koji je posljedica srčane aritmije također se može lijekovima prevenirati.
Stoga je redovito praćenje i adekvatno liječenje spomenutih čimbenika rizika najbolji način prevencije moždanog udara. Pravilnim pristupom u prevenciji mogli bismo spriječiti 80% moždanih udara.
  
Jedna od 5 žena će dobiti moždani udar tijekom života.
Svake godine moždani udar ubije dvostruko više  žena nego karcinom dojke.
Jedna od 3 žene umrijet će od moždanog ili srčanog udara. 
 
Izvor podataka: Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo

Gradske vijesti - 2021.