clanak False

EU projektom ProGIreg regenerirati će se bivša tvornica "Sljeme" u Sesvetama

29.05.2018.
Na 13. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, 24. svibnja 2018., na prijedlog Gradonačelnika Grada Zagreba, usvojen je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (GRANT AGREEMENT) EU projektu – ProGIreg - produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu regeneraciju.  
 
EU Projekt ProGIreg ima za cilj razvijanje produktivne zelene infrastrukture u svrhu urbane regeneracije bivših industrijskih područja, razviti kriterije za održivi urbani razvoj, implementaciju zelenih i pametnih tehnologija, zdravi način života, kombinaciju rada i življenja, socijalne inovacije kao dio vizije jednakog urbanog razvoja unutar gradskih četvrti (Urban neighbourhood), a sve u skladu s načelima primjene rješenja temeljenih na prirodi (Natural Based Solutions), u sklopu EU programa Horizon 2020.

Projekt će se početi realizirati tijekom lipnja 2018. godine, a završetak je predviđen 2023. godine. 
Mjere će se provoditi na području Sesveta (prostor nekadašnje tvornice Sljeme Sesvete), u svrhu novih javnih sadržaja kao i društvenih koristi, kako slijedi:
 
- Uključiti građane u proces te u suradnji s istima kreirati interes, prihvatljivost planiranih zahvata – otvaranje točke za komunikaciju s javnošću (info point);
- Opremanje bivše zgrade tvornice Sljeme zelenim zidovima i krovovima ukupne površine krova 700 m2 i zida 300m2, te 150m2 fotovoltaik postrojenja;
- Nova biciklistička staza koja će povezivati Novi Jelkovec sa područjem bivše tvornice Sljeme;
- Daljnji razvoj urbanih vrtova na novom području uz već postojeće koji će služiti kao edukacijski centar za korisnike i interesente gdje će se između ostalog biljke koristiti kao biomasa, testiranje akvaponike na 100 m2 uz rub postojećeg urbanog vrta gdje će se razmijeniti iskustva Dortmunda (lokalna zajednica i Agronomski fakultet).
 
Nositelj i vodeći partner projekta je Sveučilište u Aachenu „RWTH Aachen University“, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Torino, Dortmund, Cascais, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica te još 21 partner. Projekt će se financirati od strane Europske unije, odnosno Izvršne agencije za malo i srednje poduzetništvou svrhu reguliranja njihovih međusobnih prava i obveza, te provedbe mjera kje se temelje na održivim rješenjima za regeneraciju bivše industrije "Sljeme", Sesvete.
 
Ukupna vrijednost projekta je 10.907.916,73 Eura za sve partnere, a Gradu Zagrebu je od strane Europske komisije odobreno 1.119.437,50 Eura u 100% iznosu, tako da Grad Zagreb neće imati dodatnih troškova uzrokovanih provedbom projekta.

Aktivnosti