clanak False

Otvorena izložba „Zagreb, jeste li znali/Zagreb, Did You Know?“

18.12.2019.
17. prosinca 2019. u ZgForumu, Gajeva ulica 27, otvorena je izložba gradske statistike pod nazivom „Zagreb – jeste li znali? / Zagreb – Did You Know?“. Izložbu je organizirao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u čijem Sektoru za strategijske informacije i istraživanja djeluje Odjel za statistiku.

Povod za organizaciju izložbe je obilježavanje 90 godina djelovanja gradske statistike grada Zagreba. Godine 1929. gradonačelnik Stjepan Srkulj donio je odluku o osnivanju gradskog statističkog ureda, kao institucije koja će prikupljati i obrađivati sveobuhvatne podatke o životu grada u cilju davanja točnih i pravodobnih informacija gradskoj upravi i drugim korisnicima.

Izložba je organizirana u dvije tematske cjeline – dio o povijesti i sadašnjosti gradske statističke službe te dio u kojem su, na zanimljiv način, predstavljeni aktualni statistički podaci i pokazatelji.

Povijest gradske statistike obrađena je kroz odluku o osnivanju statističkog ureda, karte Zagreba iz 1920-ih i 1930-ih, pregled značajnijih povijesnih događaja te uvid u sadašnjost i budućnost gradske statistike. Izloženi su i arhivski primjerci statističkih publikacija, od 1960-ih do danas.

Aktualni statistički podaci i trendovi predstavljeni su kroz info-grafike i obuhvaćaju zanimljivosti koje se događaju u prosječnom danu u Zagrebu, podatke o ženama u Zagrebu, gospodarske i demografske pokazatelje, geografiju grada, uvjete stanovanja te kulturne događaje. Obzirom na predbožićno vrijeme otvorenja izložbe, prikazane su i zanimljivosti s prethodnih zagrebačkih advenata.

Uz izložbu, predstavljena su i nova izdanja statističkih publikacija Grada Zagreba – Statističkog ljetopisa i publikacije Zagreb u brojkama. Izložba je namijenjena široj javnosti, kao i struci. U želji da je posjete i gosti našeg grada, cjelokupan materijal je dvojezičan – na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ulaz na izložbu je besplatan, a možete je razgledati u prostoru ZgForuma, Gajeva ulica 27, svakim radnim danom od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. Izložba će biti otvorena tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. godine.

Aktivnosti