clanak False

Studijski posjet sveučilišta UniLaSalle u Rouenu Living Labu projekta proGIreg

16.05.2023.
Grupa studenata i profesora sa sveučilišta UniLaSalle u Rouenu u sklopu studijskog posjeta Hrvatskoj u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. obišla je dio nekadašnje mesne industrije Sljeme u Sesvetama, prostore uređene u sklopu EU projekta proGIreg: terapijski vrt, info centar i modularnu urbanu farmu.

UniLaSalle Rouen je francuski politehnički institut specijaliziran za znanost o životu, zemlji, okolišu i energiji (https://www.unilasalle.fr/en). Kao dio nastavnog plana i programa, grupa studenata 1. godine magistarskog studija agronomije i međunarodne trgovine organizirala je studijsko putovanje u Europi od 11. do 23. svibnja 2023. Odabrali su Hrvatsku kao destinaciju, te u sklopu posjeta obilaze Zagreb, Split, Šibenik i Pag.

Grupa se sastojala od 20 studenata i studentica, koje su pratili profesor Olivier Perrin i dekan za nastavu Christophe Gangneux. Studenti su, istražujući teme od interesa, naišli na projekt proGIreg te kontaktirali koordinatora projekta koji ih je spojio sa lokalnim partnerima iz Grada Zagreba.

Studente i profesore u Info centru projekta proGIreg dočekali su Iva Bedenko iz Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje te Sergej Lugović iz tvrtke Vesela motika. Iva Bedenko im je ukratko ispričala o Zagrebu, o projektu gradskih vrtova, te o projektu proGIreg, a Sergej Lugović o mogućnostima i benefitima zelenih krovova, posebno o modulima istraživanim u okviru projekta Metabuilding, te o modularnoj urbanoj farmi koju je Vesela motika razvila kroz proGIreg.

Nakon uvodnih izlaganja grupa je obišla gradski vrt u Senjskoj ulici, modularnu urbanu farmu te terapijski vrt, koji ih se posebno dojmio kao odličan primjer kombinacije održivog planiranja prostora i socijalne uključivosti.

Aktivnosti