clanak False

Gradonačelnici Tomašević i Ludwig potpisali Sporazum o suradnji između Zagreba i Beča

08.06.2022.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević je u službenom posjetu Gradu Beču gdje se susreo s bečkim kolegom, gradonačelnikom Michaelom Ludwigom. Gradonačelnici su potpisali Sporazum o suradnji između Beča i Zagreba te su istaknuli bliske i prijateljske odnose dvaju gradova.
 
Beč i Zagreb surađuju kao glavni gradovi više od dva desetljeća i, kao zagrebački gradonačelnik, želim nastaviti i produbiti tu tradiciju.“, rekao je gradonačelnik Tomašević, istaknuvši pitanje stanovanja i zelenih politika kao jednu od najvažnijih tema sastanka. „Zagreb može puno naučiti od Beča u pitanjima stanovanja, s obzirom na to da je Beč svjetski poznat po svojim politikama vezanim uz priuštivo i socijalno stanovanje.“, dodao je gradonačelnik Tomašević. Spomenuo je kako se treba puno više raditi na problemu nedovoljne dostupnosti mogućnosti stanovanja u Zagrebu, posebice za mlade obitelji.  
 
Sporazum o suradnji između Zagreba i Beča obuhvaća 11 tematskih područja: energetska učinkovitost i klimatske promjene, gospodarenje otpadom, okoliš i zelene površine, promet i mobilnost, urbanizam, pametni gradovi, inovacije i digitalizacija, društveno poticana stanogradnja i obnova grada, gospodarska suradnja i statistika, obrazovanje, sport i mladi, društvena uključivost te transparentnost i sudjelovanje građana. 
 
Sporazum doprinosi provedbi ciljeva održivog razvoja definiranih u Agendi 2030 Ujedinjenih naroda kroz suradnju, partnerstvo, te razmjenu znanja i iskustava između dvaju gradova. 




Izvor video materijala i fotografija: Zoran Cindrić/TV Wien.

Gradske vijesti - 2022.