clanak False

Gradonačelnik Tomašević predstavio projekt „Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu“ i nadzemnih bokseva

24.05.2022.

Predstavljen projekt "Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu“

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegovi zamjenici Daniela Dolenec i Luka Korlaet te predstavnici Zagrebačkog holdinga, podružnice Čistoća, danas su predstavili projekt Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu.

Riječ je o projektu koji za cilj ima smanjenje broja spremnika za otpad u gradu, pozicioniranje spremnika na određene lokacije kroz suvremeni sustav praćenja te zaštita spremnika protiv krivog odvajanja ili neovlaštenog odlaganja otpada. 

„Grad Zagreb je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji se usklađuje s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Cilj je uvesti suvremeni sustav za djelatnike Čistoće i drugih gradskih tijela te novi način naplate građanima, prema stvarnoj količini odloženog miješanog otpada. To ćemo učiniti kroz sustav korištenja standardiziranih vrećica čija će cijena pokriti dobar dio usluge sakupljanja komunalnog otpada“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. 
Od usvajanja odluke u veljači, uvelike se radilo na digitalizaciji svih postojećih podataka te na uspostavljanju procesa koji su potrebni za planiranje ovakve velike infrastrukturne promjene. Novi sustav bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja.

"Nismo znali koliko je spremnika ni gdje se točno nalaze. Osim što će pomoći s postavljanjem spremnika na pravo mjesto, novi digitalni sustav će pomoći i da se optimiziraju rute kamiona", rekao je Tomašević. 

Napomenuo je se u centru grada, s obzirom na vizualni identitet i povijesni značaj zaštićene cjeline, moraju izgraditi podzemni spremnici. „Na isti način kako je to primjerice u Ljubljani, ali i u mnogim drugim europskim gradovima, a najveći problemi jesu instalacije koje se nalaze ispod zemlje. Vodovodne, plinske cijevi, optički kablovi.“

"Spremnike smo povezali i radimo njihovo geolociranje. Djelatnici imaju aplikaciju i sukladno zahtjevima korisnika izlaze na teren dok sve informacije ulaze u sustav. Na terenu se neki spremnici ne nalaze na odgovarajućim lokacijama i kada to utvrdimo, onda ih stavljamo na drugu lokaciju. Sve se geolocira putem aplikacije", objasnio je Bojan Ribić iz podružnice Čistoća. 
"Kada utvrdimo lokacije, možemo početi s radovima za instaliranje podzemnih spremnika, U budućnosti je plan da imamo sve informacije o svim spremnicima i svim lokacijama kako bismo mogli implementirati smart rješenja", dodao je Ribić.

Gradonačelnik i predstavnici Čistoće su predstavili i projekt boksiranja. "U boks bi išli spremnici od 1.100 litara, imaju dva odjeljka, a postoji master ključ. Čistoća će moći sve spremnike otključati", naveo je Tomašević. 

Kako je objasnio Bojan Ribić, „boks“ je izrađen kao čelična konstrukcija zatvorena ovojnicom s vertikalnim čeličnim flahovima kojom se omogućuje provjetravanje spremnika u svim smjerovima. Kod dizajna se pazilo da bude nenametljiv, da spremnici budu otporni i da se spriječi širenje neugodnih mirisa.

"Ideja je da ovakvih bokseva bude što manje, odnosno da više suvlasnika zajednički koristi bokseve. Visina bokseva je 1,95 metara, a veličina ovisi o tome ide li unutra dva, tri ili četiri spremnika“, rekao je Ribić. Najavio je i novih 5.000 spremnika za plastičnu ambalažu, a odvoz od ponedjeljka kreće jednom tjedno. 

Nositelji izrade novog digitalnog sustava su Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Zagrebački holding – Podružnica Čistoća te tvrtka GDi d.o.o. iz Zagreba, a u pripremi podataka i informatičke infrastrukture sudjeluju i Gradski ured za katastar i geodetske poslove, Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Služba za informacijski sustav i tehničke poslove.


Video s današnje prezentacije projekta Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u gradu Zagrebu i projekta nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada možete pogledati OVDJE.






Gradske vijesti - 2022.