clanak False

Letak "Zaštita od zračenja"

14.03.2011.

 
Ured za upravljanje u hitnim situacijama zajedno s Državnim zavodom za zaštitu od zračenja izdao je i jučer je krenula distribucija letka „Zaštita od zračenja“. U letku se nalaze praktični savjeti za građane što raditi kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji u slučaju radiološke nesreće, pobrojane su i objašnjene moguće mjere zaštite. Iako u našoj zemlji ne postoje nuklearne elektrane, u susjednim zemljama postoje dvije i to vrlo blizu, NE Krško u Sloveniji koja se nalazi na 10,5 km od državne granice i NE Pakš u Mađarskoj na 70,1 km od državne granice.

Letak je tiskan u 315.000 primjeraka i zajedno s komunalnim uplatnicama dostavlja se u sva kućanstva u Zagrebu.

Podsjećamo, radi se o trećem letku kojega je ured izradio. Prvi je bio „4 koraka do sigurnosti“ – letak u kojmu smo na jednostavan način predočili osnovne mjere zaštite za građane. Potom, izradili smo letak „Opasne kemikalije“ u kojemu smo upozorili na opasnost kemikalija koje su u svakodnevnoj širokoj uporabi i prikazali mjere zaštite do dolaska profesionalne pomoći.
Ovakav oblik direktnog komuniciranja s građanima u skladu je s najboljim svjetskim praksama Zaštite i spašavanja i Ured će ga prakticirati i ubuduće.

Letak pogledajte ovdje