clanak False

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej po mjeri najvećih svjetskih metropola

14.11.2018.

U zgradi Gradske uprave ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović i viša kustosica Muzeja Iva Mihoci, uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Jelenu Pavičić Vukičević i ravnatelja Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislava Petrica, predstavile su projekt Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej. Projekt će omogućiti potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo, ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme za prezentaciju izabranog fundusa od više od 2 milijuna predmeta relevantnog i u svjetskim okvirima na dodatnih 2 600 m2 stalnog postava te novi laboratorij opremljen modernom tehnologijom koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja.

Hrvatski prirodoslovni muzej doista je važno mjestu na kulturnoj, ali i na znanstvenoj karti grada Zagreba. Svjesni smo da preko 2 milijuna eksponata, koji se na neprikladan način čuvaju u muzeju, trebaju u novoj postavi i novom prostoru zasjati i ispričati jednu potpuno novu priču, istaknula je zamjenica Pavičić Vukičević te dodala kako je izrada projektne dokumentacije stajala 4.667.500 kuna, u čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjelovalo u iznosu od 3.734.000 kuna bespovratnih sredstava, a ostatak je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, koji je partner projekta.

Prema riječima ravnateljice Vlahović, projekt bi trebao završiti 2022. godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba imati jednaku priliku kao i u drugim velikim europskim metropolama uživati u suvremenoj interpretaciji novog postava i sadržaja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Osim obnovljene i revitalizirane palače Amadeo, važne povijesne građevine grada Zagreba, novi sadržaji omogućit će posjetiteljima putovanje kroz vrijeme prolaskom kroz stalni postav, ulazak u dvije vremenske kapsule (memorijalne sobe), a imat će priliku vidjeti i laserski prikaz molekule DNK i velike eksponate poput replike dinosaura, kosture kita i zagrebačkog kita te model dupina.

Edukacijske radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o svijetu prirode, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst.

Pristup zgradi muzeja i razgledavanje sadržaja bit će omogućeno i osobama s invaliditetom. Bit će otvoren i Muzej na otvorenom - Prirodoslovna staza Tuškanac, kao i novi ulaz u Muzej iz Tuškanca. Također, predviđeno je i otvaranje muzejskog ugostiteljskog objekta i suvenirnice. Zaposlit će se i 12 djelatnika. Akreditirani laboratoriji opremljeni najnovijim tehnologijama bit će na raspolaganju zainteresiranima , a kako bi od obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja neposrednu koristi imali gospodarski subjekti, znanstvena i akademska zajednica. To će omogućiti transfer znanja i novih tehnologija kroz aktivnu suradnju na znanstvenim projektima.

Svi ovi sadržaji pružit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj i emociju zbog čega će željeti doživljeno iskustvo, nova znanja i spoznaje o prirodoslovlju podijeliti i preporučiti svojim bližnjima, prijateljima i poznanicima. To je ujedno i način za jačanje imidža Zagreba kao još atraktivnije turističke destinacije u kojoj novi Hrvatski prirodoslovni muzej omogućuje upoznavanje s dugogodišnjom hrvatskom prirodoslovnom tradicijom i nacionalnom kulturom.

Gradske vijesti - 2018.