clanak False

Svečana sjednica u povodu Dana grada Zagreba

31.05.2016.

Čestitam vam dan našega grada, koji obilježavamo ovom svečanom sjednicom Gradske skupštine, te svečanošću dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, koji ćemo večeras okruniti spomenom i procesijom u čast Majke Božje od Kamenitih vrata, našom „zaštitnicom, čuvaricom i vrataricom hrvatske metropole“.

Tradiciju koncerata na otvorenom, nakon Tomislavova trga i Trga dr. Franje Tuđmana nastavili smo koncertom solista, zbora i orkestra HNK s dirigentom Nikšom Barezom, sinoć ispred zgrade HNK na Trgu maršala Tita.

Zahvaljujem vam svima a posebno našim sugrađanima na svemu što smo u godinu dana učinili da bi nam Zagreb bio ljepši, a život ugodniji.

Posebnu zahvalnost dugujemo našim braniteljima koji su najzaslužniji da danas u slobodnoj i neovisnoj europskoj Hrvatskoj i mi imamo priliku dati svoj doprinos razvoju i napretku našeg najljepšeg grada.

U godini koja je prošla od zadnje svečane sjednice i obilježavanja Dana Zagreba, razvijali smo u okviru naših mogućnosti partnerstvo s gradovima i regijama Hrvatske, ostvarujući nastojanje na ravnomjernom razvoju Hrvatske. Zagreb se ne razvija izolirano od svoga okružja i od drugih hrvatskih regija. Želimo postati odgovorno  središte i partner hrvatskim gradovima i regijama; oplemenjivati i poticati njihov razvoj u gospodarskom, turističkom, prometnom i svekolikom drugom smislu.

Kao hrvatska metropola odgovorni smo i prema drugim hrvatskim gradovima i regijama. Stoga smo pomagali i nastavit ćemo tako pridonositi razvoju Hrvatske. Uvjeren sam da im možemo pomoći svojim znanjem, iskustvom i konkretnim poticajima.

Zato našim gradovima koji su u Zagrebu našli prijatelja i mjesto za izlaganje svoje baštine, kulture i proizvoda upućujem prijateljski pozdrav.

Zagreb ima i dodatne razloge slaviti ovaj dan jer ovogodišnji Dan grada dočekujemo u još ljepšem, ugodnijem i naprednijem Zagrebu.

Posjećivali smo i dijelili iskustva s gradovima EU, a zahvaljujući prijateljskim vezama bili smo sudionikom Svjetske izložbe u Milanu.

U samom Zagrebu zatekla nas je potreba obnove desetljaćima zapuštane prometne i komunalne infrstrukture. Nastavili smo sanaciju i obnovu objekata držeći se našeg programskog principa da se „Zagreb mora mijenjati ostajući isti“. 

Ponosan što uspješno nastavljamo s našim socijalnim, kulturnim programima, gospodarskim, komunalnim i prometnim investicijama  te s intervencijama na sanaciji i u razvoj urbane infrastrukture, među kojima je bila sanacija Držićeve, Zagrebačke od Selske do podvožnjaka na Savskoj, obnova Vukovarske, Slavonske i Marohnićeve, Koturaške, proširenje Branimirove, obnova Varaždinska u Sesvetama, kanalizacija u Kozari putovima i osposobljavanje kontejnerskog depoa u Robnim terminalima na Jankomiru.

Tu su i obnova Tomislavova trga, dovršenje Zagrebačkih fontana, obnova Radićeve, postava mosta preko Miramarske u Botanički, obnova ljetne pozornice Tuškanac, bazena Svetice, sanacija Tunela Grič i realizacija rezultata natječaja za prijedlog spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i Spomenik domovini. ,

Red je navesti i ono što nas očekuje uskoro: Prioritet broj jedan - Obnova zagrebačkih fasada. Pronašli smo model i u rujnu krećemo s obnovom 500 fasada u našem gradu.
Tu je i žičara na Sljemenu, izgradnja koje kreće u listopadu. Vjerujem, početkom iduće godine krenut ćemo i s projektom pruge prema zračnoj luci. Naravno, tu je i spoj Radničke ulice, rotor na Remetincu, a onda i izgradnja Jarunskog mosta. 

Radili smo i na sanaciji bolnica i zdravstvenih ustanova; Odjela i dnevne bolnice za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih    oblika demencije i novoizgrađeni, suvremeno opremljen zamjenski objekt Odjela VI u Psihijatrijskoj bolnici u Jankomiru, majčinski odjel Dječjeg doma u Nazorovoj, modernizacija KB Sveti duh dijela dječje bolnice na Srebrnjaku.

Vjerujem da ćemo naše programe provoditi uz više suglasnosti i međusobnog razumijevanja, u uvjetima potrebe još štedljivijeg raspolaganja javnim sredstvima.

Nikad ne treba zaboraviti, tu smo zbog naših građana i poboljšanja kvalitete njihova života, sredstvima koja su nam povjerili, a ne zbog naših stranačkih svjetonazora i zadaća.

Vodimo se europskim standardima ali se isto tako iz dana u dan prilagođavamo željama, potrebama i prioritetima naših građana.

Držim se također načela kako život piše naše stvarne programe, a ne obrnuto, i to svakoga od 365 dana tijekom godine.

Moji su kriteriji uvijek bili prepoznatljivi. To je stvaranje svijetu otvorenog i sa svijetom povezanog, socijalno osjetljivog Zagreba, u kojem je razvitak grada ali istodobno i svaki problem ili poteškoća naših građana – bio i bit će naš istinski prioriteti. Želimo da Zagreb uvijek bude blizak svakom njegovom građaninu, ugodno iskustvo svakom gostu te istodobno metropola koja će se svojim sadržajima mjeriti s razvijenim europskim gradovima.   

Sretan sam što smo značajna sredstva uložili u gradnju nedostajućih objekata zagrebačke kulture i kreativan rad u njima. Veća skrb koju posvećujemo kulturi u našem gradu i strast zagrebačkih umjetnika i kulturnih radnika omogućuje Zagrebu da se po svojoj kulturnoj ponudi može nositi s puno bogatijim i razvijenijim europskim gradovima. Ističem važnost solidarnosti kao temeljne vrijednosti i pozivam sve građane na osjetljivost prema svima koji trpe nepravdu.

U osmišljavanje i provedbu upravljačkoga, gospodarskoga, socijalnog i urbanističkog preporoda Zagreba te razvijanju svih oblika zagrebačke izvrsnosti uključivali smo znanstvenike, stručnjake te koristimo iskustva naših prijatelja iz europskih gradova. 

Hvala svim zastupnicama i zastupnicima Gradske skupštine što njeguju atmosferu solidarnosti i tolerancije te što demonstriraju kako je suradnja u interesu građana i grada moguća unatoč razlikama. Siguran sam da će Zagreb zahvaljujući tomu biti ljepši i napredniji od onoga  za kojega smo početkom tisućljeća preuzeli odgovornost.

Učinjeno je mnogo u tom pogledu. Ponosni smo na to i zahvalni svima koji su pridonijeli napretku Zagrebu. Prije svega građanima, koji su nam to omogućili i zbog kojih smo ovdje.

Ponosni na svoj grad, na njegovu povijest, tradiciju, sklad i ljepotu, na ovaj dan zahvaljujemo  generacijama  naših sugrađana koji su ga gradili, čuvali i  iznad svega voljeli. Zahvaljujući svima njima, imamo privilegij živjeti u gradu po mjeri čovjeka poznatom po ljepoti, kulturi, toleranciji i posebno po ljudskoj toplini.

Onima koji danas svojim radom dokazuju zagrebačke kompetencije u znanosti, umjetnosti, kulturi, gospodarstvu, sportu i svim drugim područjima, tradicionalno se zahvaljujemo Nagradom grada, najvišim gradskim priznanjem.

Posebno smo ponosni sto, nakon godina rada, zalaganja i razvoja našeg grada, Europa i svijet prepoznaju Zagreb kao novi turistički brend. O tome svjedoci kontinuirano povećanje broja turista, jačanje kvalitete turističkih proizvoda i usluga, prihodi od turizma ali i prestižne nagrade.

Ponosni smo sto se zagrebački kulturni i turistički projekti prepoznaju i na pravi način vrednuju, te sto smo se svrstali u sami europski vrh europske turističke ponude. Dovoljno je spomenuti nas Advent u Zagrebu, koji je uspio zasjeniti i manifestacije daleko većih i razvikanijih europskih metropola.

Svjesni smo da je Zagreb pokretač razvoja kontinentalnog turizma i kontinuirano ćemo početi raditi na brendiranju naše metropole, kako bi još vise bila prepoznata i kao političko, gospodarsko, investicijsko, znanstveno, inovativno i kreativno središte ovog dijela Europe.

U tom duhu radujemo se dolasku vise od pet tisuća mladih akademskih građana - sportaša na Europske sveučilišne igre, čiji smo ponosni domaćin, zajedno sa gradom Rijekom.

Poštovane dame i gospodo, dobitnici javnih priznanja Grada Zagreba, za sve dobro, lijepo i napredno, zaslužni ste i vi, naši sugrađani kojima tradicionalno danas dodjeljujemo javna priznanja Grada Zagreba, Nagradu Grada Zagreba.

Od srca vam čestitam jer je temeljni kriterij za ovo ugledno priznanje –  znanje, kompetencija, talent, izvrsnost i uspješnost. 

I na kraju nešto osobno. Sve ono što zajedno radimo, a sutra je točno 16. godina od kad sam prvi put izabran za gradonačelnika, nisu samo objekti i veliki projekti. Naš najveći zajednički projekt je multietičan, multikonfesionalan, multikulturalan Zagreb. Na to sam neizmjerno ponosan i zahvaljujem na tome svakom našem sugrađaninu.

Hvala vam!