clanak False

Grad Zagreb je odabran kao novi član međunarodnog programa pridruživanja lokalnih jedinica samouprave „OGP Local“

25.04.2024.

Grad Zagreb je 16. travnja 2024. odabran kao novi član međunarodnog programa pridruživanja lokalnih jedinica samouprave "OGP Local". Ovaj program, koji se temelji na principima transparentnosti, uključivanja građana i borbe protiv korupcije, ima za cilj unapređenje rada tijela javne vlasti i osnaživanje građana i civilnog društva.

Grad Zagreb je time pokazao svoju predanost principima otvorenosti i participacije građana u procesima donošenja odluka. Kroz aktivno sudjelovanje u Programu, Grad Zagreb će, uz podršku GONG-a kao partnera, podržati i promovirati Deklaraciju o otvorenoj vlasti.

Kroz ovaj Program, Grad Zagreb ima za cilj povećati transparentnost pružanjem građanima pristup informacijama o aktivnostima i odlukama gradske uprave, osiguravajući im potrebne informacije za aktivno sudjelovanje u demokratskom procesu, promovirati sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka, uključujući ih u kreiranje politika koje zaista odražavaju njihove potrebe i aspiracije te osigurati odgovornost prema građanima kroz implementaciju mjera koje poboljšavaju odgovornost u korištenju javnih resursa i pružanju javnih usluga.

Grad Zagreb je u proteklih nekoliko godina pokazao predanost principima otvorene vlasti, sudjelovanju građana i suradnji s nevladinim dionicima. Implementirao je različite značajne projekte koji su doprinijeli transparentnosti i participaciji građana u procesima donošenja odluka, a neki od njih su: e-Javne rasprave, e-Inicijative, Sunčani potencijal, Open Data Portal, Otvoreni proračun i Zviždač.

Grad Zagreb planira doprinijeti Programu svojim dosadašnjim iskustvom i dobrim praksama te aktivno sudjelovati u Programu s ciljem promoviranja, unaprjeđenja i provedbe principa otvorene vlasti.

Više informacija o predmetnoj temi nalazi se na ovoj poveznici.


 


Gradske vijesti