clanak False

Svečano otvorenje Goethe instituta Kroatien na novoj adresi

30.06.2022.

Uoči pedesete obljetnice kontinuiranog rada u Hrvatskoj i u godini u kojoj slavimo 30 godina diplomatskih odnosa između Njemačke i Hrvatske Goethe-Institut Kroatien sinoć je svečanim otvorenjem obilježio novi početak na novoj adresi u Olimp centru u Zadarskoj 80.
 
Pod motom moderniji, noviji, atraktivniji Institut prezentira novo ruho njemačke kulturne i obrazovne ustanove s europskim štihom koja je u skladu  sa svježom, raznolikom i atraktivnom slikom Njemačke.
 
Zamjenik gradonačelnika, dr. Luka Korlaet posebno je istaknuo zajedničke vrijednosti:„Veseli nas činjenica da svi programi i projekti Goethe Instituta imaju kozmopolitski, a ne samo germanistički karakter te da promiču i one vrijednosti koje je Republika Hrvatska prihvatila u dokumentu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Jedan od ciljeva te strategije u domeni odgoja i obrazovanja jest priprema, odnosno osposobljavanje djece i mladih za življenje u multikulturnom i pluralističkom svijetu, za komunikaciju u multikulturnoj i mnogojezičnoj zajednici, kao i za poštivanje različitosti i njegovanje tolerancije. Vi to svojim programima i projektima svaki dan oživotvorujete pa se nadam da će vam i ovaj novi prostor u Zadarskoj ulici podariti dovoljno inspiracije i entuzijazma za nove sadržaje kojima ćemo se, sigurno, rado odazvati.“
 
„Umjetnost i kultura nude perspektive kada politički procesi dođu do svojih granica. U svojoj srži uvijek se radi o prelasku granica, uključujući i one mentalne. Razmjena, promjena perspektive, suradnja s civilnim društvom, sve to nudi ogromne mogućnosti. Izražavanje i tumačenje društvenih sukoba kroz umjetnost, osvješćivanje, stvaranje dirljivih čarobnih trenutaka, a ponekad čak i premošćivanje sukoba – to je naš cilj. U tom pogledu sebe vidimo kao graditelje mostova između kulturnih obala. Zajedno sa svojim timom, pun energije i poleta, veselim se novim susretima, izazovima i uspjesima ovdje na našoj novoj lokaciji i diljem Hrvatske!“ istaknuo je ravnatelj Instituta dr. Árpád-Andreas Sölter.
 
Poželjevši dobrodošlicu na novoj adresi i mnogo uspjeha u daljnjem radu njemački veleposlanik dr. Robert Klinke naglasio je važnost kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj: „Tijekom mnogih godina suradnje Veleposlanstva i Goethe-Instituta, politike, ako želite, i civilnog društva, bilo je moguće izgraditi brend koji djeluje čvrstom voljom kako bi Njemačku otvorio svijetu te kako bi promicao Njemačku i sve ono što ju čini. S poticajem da ljudima približi njemački jezik i kulturu. I ne manje važno, da umjetnicama i umjetnicima, kreativcima i civilnom društvu omogući bilateralnu, međunarodnu razmjenu.“


Gradske vijesti - 2022.