clanak False

10. konferencija Integrirajućih gradova

09.12.2022.
16. i 17. studenog 2022. održana je 10. međunarodna konferencija Integrirajućih gradova pod nazivom "Inclusion for all. Empowering vulnerable migrants in cities". Cilj konferencije bio je omogućiti razmjenu iskustava o problematici nedokumentiranih migranata, LGBTQI+ izbjeglica, maloljetnika bez pratnje, senzibilizaciji lokalnih zajednica i inkluziji migranata u njih te o ostalim temama koje se tiču uspješne integracije migranata na lokalnoj razini. Gradovi su podijelili svoje primjere dobrih praksi te su raspravljali o perspektivama na lokalnoj i europskoj razini kroz nekoliko radionica.  
16. studenog održana je i svečana ceremonija potpisivanja Povelje Integrirajućih gradova na kojoj je, kao izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba g. Tomislava Tomaševića, prisustvovao g. Gordan Bosanac, vijećnik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Gradske koordinacije za ljudska prava. U svom je obraćanju istaknuo kako je povelja jednoglasno izglasana u Gradskoj skupštini Grada Zagreba te je takva politička potpora dala "vjetar u leđa da se bavimo temom integracije“. Napomenuo je i kako povelja „nije samo simbolična stvar za potpisivanje, već je popraćena konkretnim akcijama koje gradovi mogu učiniti“. Uz Zagreb, novi potpisnici povelje postali su Antwerp, Pesaro, Vantaa i Varšava.
U svojstvu integration championa, Jana Radić, predstavnica Grada Zagreba je 17. studenog uz kolege Jana Janoušeka (Grad Prag) i Mattea Decostanzia (Anci Piemonte), održala predavanje u sklopu radionice „How to develop a strategic approach to integration, participation and interaction?“

Aktivnosti