clanak False

120 godina organiziranog javnog prijevoza u Zagrebu

Zagrebački električni tramvaj (ZET) proslavio je danas u Tehničkom muzeju 120 godina organiziranoga javnoga gradskog prijevoza u gradu Zagrebu.
05.09.2011.


(Hina) - Zagrebački električni tramvaj (ZET) proslavio je danas u Tehničkom muzeju 120 godina organiziranoga javnoga gradskog prijevoza u gradu Zagrebu.

Voditelj ZET-a, podružnice Zagrebačkog holdinga, Dubravko Baričević istaknuo je kako lokacija Tehničkog muzeja važno mjesto u povijesti ZET-a jer je bio prva remiza i mjesto s kojeg je 5. rujna 1891. krenuo, kako je naveo, vozač Ferdo uz konduktera Vida i upregnutog konja Belka na svoj put tračnicama, tada dugim osam kilometara, brzinom od 7,5 kilometara na sat.

ZET danas zapošljava 4345 zaposlenika, a u svom sastavu ima 372 tramvaja, 457 autobusa, uspinjaču, dva turistička vlakića, tri turistička kabrio autobusa i 16 specijaliziranih kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Ostvaruje više od 14 tisuća polazaka vozila dnevno i preveze nešto manje od milijun putnika, a na godišnjoj razini prevali gotovo 65 puta udaljenost do Mjeseca i natrag.

Čestitavši obljetnicu, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović naglasio je kako je obveza Holdinga građanima pružiti kvalitetnu uslugu. "Vjerujemo da ćemo na idućim obljetnicima i pokazati da smo u tome bili uspješni", istaknuo je.

'Zetovcima' je obljetnicu u ime Gradske uprave i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića čestitala zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te istaknula da je Gradska uprava od osnutka ZET-a uvijek osiguravala materijalne i financijske pretpostavke za njegov razvoj. "Ponosni smo na kupovinu novih niskopodnih tramvaja i novih autobusa i drago nam je da kao Gradska uprava preko 40 tisuća naših sugrađana možemo počastiti sa subvencijom za prijevoz javnim gradskim prijevozom", naglasila je.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden naglasila je da su obljetnice prilika za prisjećanje na sve one koji su pridonijeli da danas gradski promet "predstavlja moderniji dio grada". "Nadam da ćemo u budućnosti u svojim strateškim planovima i još više strateškim odlukama pomoći da se Zagreb razvija prometno i pod zemljom. Očekujem da će se u sljedećem desetljeću u Zagrebu izgraditi i metro", istaknula je.

U povodu 120. obljetnice ZET-a priređena je i izložbu koju građani mogu razgledati u Tehničkom muzeju do kraja godine, a predstavljena je i monografija "120 godina Zagrebačkoga električnog tramvaja 1891.-2011".

U dvorištu Tehničkog muzeja nastupio je i ZET-ov Puhački orkestar koji slavi 85. obljetnicu te Zagrebačke mažoretkinje, a bila je organizirana i svečana vožnja tramvajem koji je u cijelosti oslikan motivima iz prošlosti.

Tijekom vožnje predsjednik Uprave Holdinga Čović je najboljoj ovogodišnjoj ZET-ovoj vozačici Ljiljani Pezo uručio knjigu "Stari Zagreb od vugla do vugla" Branimira Špoljarića.

Špoljarić je tijekom vožnje pričao o prošlosti javnog prijevoza u Zagrebu, a po prvi put je organiziran izravni tonski prijenos svečanosti koji se emitirao u svim vozilima ZET-a.


Gradske vijesti - 2011.