clanak False

Bandić s moskovskim gradonačelnikom

Izaslanstvo Zagreba u Moskvi je obavilo dobar posao jer su, osim dogovora oko potpisivanja novog sporazuma o suradnji dvaju gradova, otvorene mogućnosti ZET-u i Zagrebparkingu za konkretne projekte u moskovskom javnom gradskom prijevozu i prometnoj infrastrukturi - rečeno je na današnjoj presici.
28.01.2011.

(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao kako je izaslanstvo Zagreba u Moskvi "obavilo dobar posao" jer su, osim dogovora oko potpisivanja novog sporazuma o suradnji dvaju gradova, otvorili i mogućnosti ZET-u i Zagrebparkingu za konkretne projekte u moskovskom javnom gradskom prijevozu i prometnoj infrastrukturi.

Bandić je to izvijestio nakon povratka iz Moskve gdje se, 24. i 25. siječnja, susreo s moskovskim gradonačelnikom Sobjaninom i šefom moskovskog okruga Poltavčenkom.

"Moskovljani su iskazali interes i potrebu za naša rješenja prometa u mirovanju i zagrebački tramvaj", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u gradskoj upravi i naglasio kako će, bude li posao ugovoren, od toga imati koristi i tvrtke "Končar" i "Gredelj", što je dodaje, velik korak i za gospodarstvo cijele Hrvatske.

U Moskvi je predstavljen zagrebački model naplate parkiranja za 26.000 parkirališnih mjesta, po zonama i SMS-om, najužem čelništvu Moskve gdje je svakodnevno na ulicama 3,5 milijuna vozila, te je rečeno kako će za njih biti izrađen poseban prijedlog mjera naplate parkiranja.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kazao je da, iako su Moskva i Zagreb gradovi različite veličine, imaju istovjetna pravila, a mi ćemo, kaže, naša pozitivna iskustva za promet u mirovanju i naše tramvaje, koji su prilično fleksibilni, prilagoditi njihovim potrebama.

Kojić ističe kako o ozbiljnoj spremnosti Moskve da prihvati zagrebačka rješenja govori i podatak da tijekom boravka gotovo da i nisu imali protokolarnih susreta, a da su prevladali oni gospodarski.

Bandić pak naglašava da je zagrebačko izaslanstvo prvo inozemno izaslanstvo koje je primio novi moskovski gradonačelnik Sergej Semionovič Sobjanin s kojim je dogovoreno potpisivanje novog sporazuma o kulturnoj i drugoj suradnji Zagreba i Moskve na temeljima onoga iz 2001., ali obnovljeno i osvježeno s konkretnim projektima.

Ti će projekti, dodaje, javnosti biti detaljno predstavljeni za mjesec dana.

Bandić je odgovorio i na pitanje novinara o opravdanosti javnog natječaja za gradnju fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice u vrijeme recesije.

"Nikad ne bismo imali fontane na Zrinjevcu da se tako rezoniralo", kazao je Bandić i dodao kako je, osim za gradnju fontane, kao zagrebačkog simbola, javni natječaj raspisan i za obnovu Trnjanske ceste.


Gradske vijesti - 2011.