clanak False

Bukovac dobiva novu osnovnu školu

08.05.2020.
Gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje i suradnici obišli su danas Osnovnu školu Bukovac koja je pretrpjela znatna oštećenja u potresu 22. ožujka ove godine.

Kako se moglo čuti, Grad Zagreb kreće s Projektom rekonstrukcije i dogradnje škole koji postoji od ranije. Naime, postojeća građevina Osnovne škole Bukovac na adresi Trnac 42 izgrađena je 1967.  prema projektu pokojnog arhitekta Zlatka Selingera. Zadnja rekonstrukcija izvedena je krajem 70-ih godina 20. stoljeća.

Gradonačelnik Bandić se zahvalio roditeljima na strpljenju i razumijevanju, rekavši kako će kamen temeljac za školu biti postavljen do kraja ove godine. Točno kada ne znam, jer to ovisi o natječajnoj proceduri. Dodao je i to kako se vodila velika rasprava o tome da li bi školu trebalo rekonstruirati ili popravljati i donesena je odluka da nema rekonstrukcije stare škole, nego izgradnja nove škole. Bez obzira na COVID-19 i proračun Grad će s ovim Projektom krenuti.

Projektant Davor Mateković je rekao kako će nova škola imati oko 10 000 kvadrata, 36 novih učionica, od kojih će biti 20 učionica predmetne i 16 učionica razredne nastave, kabinete, polivalentni prostor, knjižnicu, garderobu, sanitarije,  gospodarski i upravni prostor, vanjsko sportsko igralište te školski trg i parkiralište. Škola je projektirana na suvremen i moderan način, a zadržava se samo postojeća dvodijelna dvorana na sjeveru. Preostali dio se uklanja te se dograđuje konceptualno prateći razvedenost postojeće građevine.

Sukladno s navedenim i urbanistički zadanim parametrima predviđa se građevina visine prizemlje + 2 kata, tlocrtno koncipirana s centralnom komunikacijskom lamelom koja se proteže u smjeru sjever-jug na koju se nižu poprečne lamele izdužene u smjeru istok-zapad, ukupne investicije između 90 i 100 milijuna kuna.

Gradonačelnik Bandić je također dodao kako je Grad u školskoj godini 2019/2020. napravio 4 osnovne škole, 2 vrtića i jednu srednju školu te 6 novih dvorana, dok je jedan srednja škola adaptirana, ukupne investicije 680 milijuna kuna.
 
 

Gradske vijesti - 2020.