clanak False

Gradonačelnikova konferencija za novinare

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će zatražiti reviziju poslovanja u Zagrebačkom holdingu (ZH) od 2006. odnosno od njegova osnutka.
26.09.2011.


(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će zatražiti reviziju poslovanja u Zagrebačkom holdingu (ZH) od 2006. odnosno od njegova osnutka.

"Već dvije godine Grad nema nikakve ingerencije nad Holdingom", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i naglasio da je 2006., u trenutku preuzimanja Holdinga ondje ostalo 2,5 milijarde kuna. "Nakon revizije bit ćemo pametniji i vidjeti što su gospoda radila jer je njihov plan 'dopeljao' Holding ovdje gdje je danas", kazao je Bandić i dodao da se ondje nisu držali gospodarskih smjernica koje je Grad donio 2008. "već su imali neke svoje planove". "A taj plan doveo je Holding ovdje gdje je i jedino što nam je preostalo je neovisna revizija", kazao je te napomenuo kako to rade jer nema ni jedne skupštinske sjednice na kojoj se ne govori o Gradu koji je zadužio Holding, što nije točno.

"Ništa Zagrebački holding nije zadužen, već Grad. Holding samo obavlja posao za Grad Zagreb, a mi mjesečno servisiramo sve svoje obaveze, osim autobusa", naveo je.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić potvrdio je da Grad izvršava sve obveze prema Zagrebačkom holdingu sukladno gradskom proračunu usklađujući dinamiku prema tome kako obveze dospijevaju. "Ni manje ni više od toga nećemo i ne možemo napraviti", dodao je.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo Davorka Pejnović dodala je pak kako Holding dosad nije donio rebalans plana poslovanja niti su provedene mjere štednje ni mjere za izlazak iz krize.

Na upit novinara o naplati naknada za legalizaciju bespravne gradnje, Bandić je kazao da se za takvu vrstu legalizacije u Zagrebu zalagao još prije 10 godina te naveo kako sve dosadašnje vlade, osim vlade Jadranke Kosor, nisu imale sluha za rješavanje tog problema pozivajući građane da daju zahtjev za legalizaciju svojih objekata.

Upitan plaćaju li roditelji i po kojoj cijeni gradske vrtiće, Bandić je odgovorio kako će s tim u vezi zatražiti analizu iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. "Koliko god me tko prozivao da sam 'gradonasilnik', ja jedni poštujem odluku Gradske skupštine", dodao je te napomenuo kako će svi koji u skladu s njom žele upisati svoje dijete u vrtić tako i učiniti.

"Ono što radim je zbog onih koji nemaju, znam nešto o biti običnog čovjeka, tome sam posvetio svoj život i tako će biti i dalje", dodao je, a na pitanje hoće li se kandidirati na parlamentarnim izborima, Bandić je odgovorio da je svoju kandidaturu objavio prije 20 godina i da služi građanima.

Nije želio komentirati sumnje da je jedan od naručitelja napada na Igora Rađenovića. "Preozbiljan sam čovjek da bih se bavio tim cirkusom. To je s jedne strane smiješno, s druge strane otužno i što je najgore - morbidno", dodao je.

Na pitanje zašto su u Gradsku skupštinu poslani prostorni planovi koji su navodno pod istragom DORH-a, a zašto nije tzv. Čermakov plan, Željko Horvat iz Ureda za prostorno uređenje podsjetio je kako je Skupština najavila da će povući te planove iz procedure uz objašnjenje da ne želi raspravljati o odlukama o izradi planova na kojima su rađeni tehnički ispravci, ali i upitao zašto to nije slučaj i s GUP-om.

Govoreći o Urbanističkom planu uređanja Carinske zone Jankomir, tzv. Čermakovom planu, rekao je da je taj plan već jednom bio u skupštinskoj proceduri, ali ga Skupština nije donijela pa se sada treba ponoviti javna rasprava.


Gradske vijesti - 2011.