clanak False

"Građani za vitalne gradove"

Pod nazivom Građani za vitalne gradove, od 19. do 22. siječnja održavat će se sastanak konzorcija Civitas Elan, mreže gradova koju čine Gent, Porto, Brno, Ljubljana i Zagreb.
19.01.2011.

(Hina) - Pod nazivom Građani za vitalne gradove danas je u Zagrebu započeo sastanak konzorcija Civitas Elan, mreže gradova koju čine Gent, Porto, Brno, Ljubljana i Zagreb s ciljem usvajanja održivog sustava mobilnosti u urbanim sredinama, a nazočne je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Moto našeg zajedničkog projekta je 'građanin prije svega', što se uklapa i u moj životni moto 'čovjek prije svega' i zato se radujem što smo se, na poziv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča, aktivno uključili u zajednicu europskih gadova koji posebno paze na postizanje održive mobilnosti, kazao je Bandić otvarajući sastanak Civitas Elana u Staroj gradskoj vijećnici.

Pritom se pohvalio da građane Zagreba svakodnevno prevozi 140 novih niskopodnih tramvaja i 160 autobusa na biogorivo, označenih logotipom Civitas-a, da su izgrađeni kilometri biciklističkih staza, kao i da gradska uprava nastoji afirmirati komunikaciju i dijalog s građanima o održivom sustavu mobilnosti počevši od Info-punkta, starog tramvaja postavljenog ispred Tehničkog muzeja gdje se mogu informirati o projektu. Uz gradsku upravu, u njemu sudjeluju i podružnice Zagrebačkog holdinga: ZET i Čistoća, Hrvatske željeznice, nevladine udruge "Odraz" i "Bicikl" te zagrebački Fakultet prometnih znanosti.

Uvođenje alternativnih goriva i čistih, energetski učinkovitih vozila te inovativnih usluga kao i integriranje raznih načina prijevoza u cjeloviti sustav mobilnosti omogućit će bolji i čišći transport u gradu i na čitavom metropolitanskom području, kazao je Bandić i naveo kako su zagrebačka iskustva već prenijeli u Split, a na redu su, kaže, i drugi hrvatski i gradovi u regiji.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo izrazila je zadovoljstvo projektima u okviru Civitas Elana koje je Zagreb usvojio tijekom 2,5 godine, a za što će Europska komisija, tijekom četverogodišnjeg razdoblja, izdvojiti tri milijuna eura.

Posebno je istaknula tzv. demonstracijski koridor na Savskoj cesti. Na tom važnom prometnom pravcu susreću se automobilski, tramvajski, biciklistički i željeznički promet duž kojeg urbanisti predlažu denivelaciju željezničke pruge i njenu rekonstrukciju te izmještanje dijela automobilskog prometa na buduću cjelovitu Šarengradsku ulicu, kazala je Veselić-Bruvo i dodala kako je taj projekt u tijeku.

Naglasivši važnost aktivnog sudjelovanja građana u kreiranju gradske prostorne politike, najavila je otvaranje Zagrebforuma, mjesta na kojem će se susretati struka i javnost i gdje će građani moći dobiti sve informacije o uređenju zajedničkog gradskog prostora.

Zasad se najnovije prostorne i informacije vezane uz Razvojnu strategiju Grada Zagreba te regionalnu i međunarodnu suradnju kao i druge obavijesti mogu pronaći u izdanju Info, dvomjesečnoj publikaciji koju izdaje Ured za stretegijsko planiranje, napomenula je pročelnica Veselić-Bruvo.

Osim predstavnika Genta, Porta, Brna, Ljubljane i Zagreba, na sastanku konzorcija Civitas Elan od 19. do 22. siječnja sudjelovat će i predstavnici iz Koelna i Graza te organizacije Eurocities, a svi će imati priliku posjetiti Plitvička jezera i upoznati način održivog transporta na području nacionalnog parka.


Gradske vijesti - 2011.